Pollastre amb escamarlans

Categoria:
Tipus de plat:
Típica de: Espanya → Catalunya
Estació:
Dificultat: Mitjana

Ingredients

  • 1 pollastre de pagès ecològic i tallat per rostir (nomès els troços més macos)
  • 6 escamarlans frescos (2 per persona)
  • 1 ceba
  • 3 tomàquets madurs
  • 1 cap d'alls
  • Brou de pollastre (si no aigua)
  • Oli d'oliva
  • Raig de conyac
  • Raig de vi blanc
  • 1 picada (ametlla, avellana, pa torrat, julivert, all)
  • Xocol.lata negra
  • Pebre negre
  • Julivert
  • Sal

8 racions

Elaboració

NOTA
Per a mi, no hi ha plat més representatiu de la cuina de l'empordà que aquest.
A més, per estrany que us pugui semblar, combinar pollastre amb peix i xocol.lata.....resulta exquisit. No queda ni dolç ni amarg. La picada de xocol.lata li aporta una textura seductora a la salsa i un sabor molt característic i molt intens.
Com sempre, és molt important utilitzar ingredients de primera qualitat: escamarlans frescos i un bon pollastre de pagès....i ecòlogic si es posible. No aneu al "Condis" ni al "Suma" a comprar el pollastre, si us plau.
No tinc res en contra d'aquests supermercats...però es que no es comparable el pollastre cutre, esquifit i industrial que trobareu envasat (i inflat amb aigua per a guanyar pes)....amb un de comprat a una botiga de confiança del Mercat Municipal....o d'una Cooperativa Agrícola.
Encara que entenc que no sempre tenim l'oportunitat de comprar "el millor del millor"....per mil motius, a mi també m'ha passat. Com a mínim feu l'esforç.
I no dubteu en provar aquest plat, per què us deixarà "bocabadats" !!!

L'escriptor Jaume Fàbrega diu en el llibre "La Cuina Gironina":

"Aquest plat, en contra del que podria semblar, no ha pas estat l'invent d'algun cuiner que s'hagués inspirat en algun suposat principi de la nova cuina. Amb diverses variants, és tradicional a tota la costa: també es pot fer amb conill, amb gambes i, fins i tot, ja en un altre terreny, amb cloïsses.
Segons m'explicà un vell pescador de Tossa de Mar el plat, originàriament, es feia amb llagosta, quan això era un marisc que els pescador tenien avorrit de tenir tant a mà. D'acord amb l'esmentat personatge, a Tossa, per la Festa Major, es cuinava el consuetudinari rostit de pollastre. I amb el que havia sobrat, l'endemà, hom aparellava un plat més d'estar per casa, el pollastre amb llagosta. És d'aquelles explicacions que, com diria un italià, si non é vero é ben trovato.
El plat, tal com es feia - i no sempre tal com es presenta als restaurants, on ha obtingut un èxit notable - , era més aviat un platillo, a base de cocció lenta i trossos petits i, per tant, una mica de repòs abans de consumir-lo és més que convenient, a fi que uns gustos aparentment tan contradictoris s'influieixin mútuament."
La propera vegada que el faci, serà amb Llagosta, doncs. Ja us explicaré.
Ara veiem com es fa amb escamarlans.
ELABORACIÓ
Ho preparem tot
...per a fer la foto de rigor, clar...je,je...
Netegem i salpebrem el pollastre
Netegem i salem els escamarlans
Calentar abundant oli en una cassola gran
Saltejarem els escamarlans (no massa)
...i els reservem
En el mateix oli, enrosirem el pollastre
Per totes dues bandes
També reservem el pollastre, ja que he tingut que fer dues "tandes" per què no hi cap tot sencer
Quan el tinguem tot, l'ajuntarem i el flambejarem (molt de compte, heu de tenir una tapa preparada per si cal ofegar el foc). Un cop flambejat, ho deixarem coure 2-3 minuts.
Reservarem el pollastre i en el mateix oli fregirem la ceba ben picadeta
Mentretant, en una paella apart, fregirem uns talls d'all que reservarem en un pot per a triturar
En el mateix oli de l'all, fregirem dues llesques de pa...
Com que ja tenim la ceba enrosida, afegirem el tomàquet triturat i ho barrejarem una mica
Ho deixarem coure uns 5-7 minutets
Mentre, ja tenim enrosides les dues llesques de pa
Les incorporem al pot de triturar, juntament amb una mica de sal i una mica de julivert
Ho veieu, oi?
A més a més, li posarem una picada d'aquestes que ja venen preparades
Tot barrejat
I la xocolata.  Amb 10 trocets en tindrem prou....però que sigui de la negre, eh?
Tirarem un raig de vi blanc al nostre sofregit
I deixarem que s'evapori l'alcohol durant uns 5-7 minuts més
Llavors ja podrem incorporar el pollastre i el brou de pollastre (o aigua si no teniu)...i rectificarem de sal.
Ho deixarem coure.
Quan porti uns 20 minuts....agafarem un parell de cullerades del suquet i el posarem dins el pot per triturar. Així ajudarem al turmix i es desfarà la xocolata.
Quina pinta més curiosa, eh?
Ho passarem pel turmix fins que quedi ben fi
Quan el pollastre ja estigui gairebé cuit (uns 35 minuts), tirarem la picada de xocolata.
Ho escampem bé
I deixeu coure uns 5 minutets més
Ara incorporem els escamarlans
Ho remenem tot, i deixem coure uns 10 minutets més.
Ben tapadet
Feu una sacsejada de tant en tant, per a barrejar gustos
...quines oloretes que surten....
El provem de sal i rectifiquem si cal
Finalment, acabarem el plat amb una mica de julivert ben picadet
Com ja us he comentat, es més que recomanable menjar-lo d'un dia per altre. El podeu fer un Dissabte per menjar-lo Diumenge. D'aquesta manera es barrejaràn tots els gustos del plat....i reposarà una nit el pollastre.
A l'endemà nomès caldrà calentar i servir.
I aquest és el resultat....un gran plat, sí senyor.
Molt i molt bó !!! (je,je)
Bon Profit !!!

1h 30min


Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes   Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

20567 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.

Desada com a favorita per:

2 comentaris:

Pepi Faure Julián diu:
En tenir pollastre congelat, em vaig decidir a fer pollastre amb escamarlans. Vaig comprar-ne i ahir per la tarda... vaig posar fil a l'agulla. Feia temps que no entrava a receptes.cat i ho vaig fer. Vaig buscar la receptai em vaig decantar per la teva... SENZILLAMENT DELICIOSA... FELICITATS... JA L'HE MARCADA COM A FAVORITA. I ALTRE COP... DELICIOSA DE VERITAT...
Òskar Haddock diu:
Al final has provat de fer-ho amb llagosta llamàntol?
L'he fet diverses vegades amb escamarlans i està boníssim i estic per provar-ho amb llamàntol o llagosta.

Afegir comentari
 


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: