Agenda gastronòmica
Consulta l'agenda gastronòmica de Receptes.cat
Els quatre municipis mariners s'uneixen per oferir exquisits menús gastronòmics als seus restaurants, tenint com a protagonista la galera, producte local i de qualitat típic de la mar de l'Ebre.
Aquest crustaci, abundant en zones properes a deltes on les aigües són riques en nutrients, és una excel·lent font de proteïnes d'alta qualitat, vitamines i minerals. A diferència d'altres crustacis la galera és baixa en calories i de fàcil digestió.
Restaurants de l'Ametlla de Mar, l'Ampolla, la Ràpita i Alcanar han preparat un seguit de deliciosos menús, maridats amb vins DO Terra Alta, on podràs tastar galeres amb ceba caramel·litzada, croquetes de galera trufada amb gambeta de la Cala i maionesa d’alga nori o suquet de galeres i cueta de rap.
Els 'Tastets de Tarragona', compta amb onze establiments que serviran platillos maridats amb vins i caves.
1 consumició del 'Tastets de Tarragona' inclou: un platet i una copa (cava o vi blanc, o negre o aigua) Se servirà fins que l’establiment exhaureixi existències. (No és bescanviable per refrescos ni cervesa).
Completeu el passaport: degusteu les onze propostes dels restaurants i rebreu una ampolla Premium de regal a l’últim restaurant, que segelli el vostre passaport.
La garoina és un eriçó de mar de forma generalment globular i recobert de punxes mòbils més o menys gruixudes. També se l'anomena garota o bogamarí. És considerat un menjar exquisit.
La Garoinada és una de les campanyes gastronòmiques de les comarques gironines més conegudes i de més gran tradició.
Enguany hi participen 12 restaurants i 5 hotels.
#Garoinada2024
El cicle de conferències "El suro i el vi. Un patrimoni a conservar. Uns sectors econòmics a potenciar" consta de 2 confèrències, una taula rodona i una sessió amb tast de vins i tast sensorial de suro.
Programa
Divendres 19 de gener: conferència "Aspectes claus de l'elaboració d'escumosos de llarga criança" a càrrec de Joan-Miquel Canals, professor d'Enologia de la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona) Divendres 1 de març: taula rodona "Les sinèrgies entre el sector surer i el vinícola. Reptes i oportunitats". Hi participen Joan Puig (Francisco Oller), Raül Vigas (J. Vigas, SA), Roc Gramona (Bodegues Gramona), Carme Casacuberta (presidenta de la DO Empordà) i Josep Plaja, periodista i que actuarà de moderador. Divendres 15 de març: conferència "Vinseum i el llegat cultural del vi" a càrrec de Xavier Fornós, director de Vinseum (Museu de les Cultures del Vi de Vilafranca del Penedès) Divendres 12 d'abril: tast de vins i tast sensorial de suro a càrrec de Pau Albó (enòleg, Universitat de Girona) i Gema Guerrero (tècnica de laboratori de la Fundació Institut Català del Suro)
Hi ha aforament limitat.
https://www.udg.edu/ca/Portals/57/UdGEventsNews/30165/Media/Document/Programa_conferencies2024.pdfCicle de conferències "El suro i el vi. Un patrimoni a conservar. Uns sectors econòmics a potenciar"
Objectiu: descobrir els secrets de fer farina al vell molí fariner comtal convertit en moderna fàbrica de farines. L’activitat acaba amb un tast de pa de Tramuntana, de Cervesa Rufa i Aigua de Vilajuïga per als adults mentre que als infants, se'ls oferiran sucs naturals. Cal inscriure-s'hi prèviament (als tel. 972 250512 o bé al 688 331094).
Durada: 1 hora i mitja. Cal inscriure-s'hi prèviament (als tel. 972 250512 o bé 688 331094)
No es durà a terme l'activitat si no hi ha un mínim de 6 persones inscrites.
Un tret distintiu i autòcton amb el qual es vol subratllar l'arrelament de cada servei bibliotecari amb l'entorn al qual s'adreça
El 2024 té lloc la dotzena edició de "Biblioteques amb DO", el projecte que porta la cultura del vi a les biblioteques públiques de Catalunya, un tret distintiu i autòcton del territori amb el qual es vol subratllar l’arrelament de cada servei bibliotecari amb l’entorn al qual s’adreça. En el seu afany de recórrer la diversitat de les facetes de la cultura del vi, l'edició del 2023 posarà l'accent en el món del vi i el cinema.
Aquest projecte reforça els recursos informatius sobre la cultura vitivinícola que ofereixen les biblioteques i els dinamitza a través d’un programa d’activitats culturals variades i per a tots els públics: rutes literàries entres vinyes, recitals de poesia, concursos de fotografia, hores del conte, entre d'altres i sempre amb el món del vi per tema. Com és habitual, el projecte es desenvolupa en forma d'itinerari de gener a novembre, de manera que cada mes està dedicat a una DO i a un grup de biblioteques que la representen
Biblioteques amb DO compta amb una extensa xarxa de col·laboradors tant del sector públic com del privat, a nivell local i nacional. “Biblioteques amb DO” és una iniciativa del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que és possible gràcies a la col·laboració de les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya, i la implicació d’agents diversos, entre ells INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi), consells reguladors de les DO, la Institució de les Lletres Catalanes, cellers, restaurants, agricultors, enòlegs, agents de turisme, i d'altres.
Enguany les activitats que s'hi han programat giraran a l'entorn de la cultura del vi en el còmic.
CALENDARI D'ACTIVITATS:
Gener: Pla de Bages Febrer: Costers del Segre Març: Alella Abril: Conca de Barberà Maig: Priorat i Montsant Juny: Empordà Juliol: Catalunya Setembre: Tarragona Octubre: La regió del cava Novembre: Penedès
Consultes: biblioteques@gencat.cat
Un tret distintiu i autòcton amb el qual es vol subratllar l'arrelament de cada servei bibliotecari amb l'entorn al qual s'adreça El 2024 té lloc la dotzena edició de "Biblioteques amb DO", el projecte que porta la cultura del vi a les biblioteques públiques de Catalunya, un tret distintiu i autòcton del territori amb el qual es vol subratllar l’arrelament de cada servei bibliotecari amb l’entorn al qual s’adreça. En el seu afany de recórrer la diversitat de les facetes de la cultura del vi, l'edició del 2023 posarà l'accent en el món del vi i el cinema. Aquest projecte reforça els recursos informatius sobre la cultura vitivinícola que ofereixen les biblioteques i els dinamitza a través d’un programa d’activitats culturals variades i per a tots els públics: rutes literàries entres vinyes, recitals de poesia, concursos de fotografia, hores del conte, entre d'altres i sempre amb el món del vi per tema. Com és habitual, el projecte es desenvolupa en forma d'itinerari de gener a novembre, de manera que cada mes està dedicat a una DO i a un grup de biblioteques que la representen Biblioteques amb DO compta amb una extensa xarxa de col·laboradors tant del sector públic com del privat, a nivell local i nacional. “Biblioteques amb DO” és una iniciativa del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que és possible gràcies a la col·laboració de les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya, i la implicació d’agents diversos, entre ells INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi), consells reguladors de les DO, la Institució de les Lletres Catalanes, cellers, restaurants, agricultors, enòlegs, agents de turisme, i d'altres. Enguany les activitats que s'hi han programat giraran a l'entorn de la cultura del vi en el còmic. CALENDARI D'ACTIVITATS: Gener: Pla de Bages Febrer: Costers del Segre Març: Alella Abril: Conca de Barberà Maig: Priorat i Montsant Juny: Empordà Juliol: Catalunya Setembre: Tarragona Octubre: La regió del cava Novembre: Penedès Consultes: biblioteques@gencat.cat
En el marc del projecte estratègic "Xarxa Productes de la Terra", una iniciativa del Consell Comarcal del Maresme i la Diputació de Barcelona que inclou una sèrie d'accions orientades a promocionar els productes alimentaris de qualitat que es fan al Maresme.
El Maresme és una comarca rica en productes de la terra Un dels conreus amb més tradició a la comarca és el pèsol, sobretot en les varietats garrofal i floreta, que ara es podran degustar en els restaurants que participen en les Jornades gastronòmiques del pèsol del Maresme.
Informació a l'enllaç "Jornades gastronòmiques del pèsol al Maresme 2018".
El Maresme és una comarca rica en productes de la terra, com ho demostren les més de 50 jornades gastronòmiques que hi ha programades al llarg de l'any Un dels conreus amb més tradició a la comarca és el pèsol, sobretot en les varietats garrofal i floreta, que es podran degustar en els restaurants que participen a la Mostra Gastronòmica del Pèsol que tindrà lloc de l'1 al 30 d'abril.
La celebració d'aquesta festa popular té com a objectiu dinamitzar els sectors de la restauració, la gastronomia i el comerç, i no hi faltaran les propostes habituals com els tallers de cuina, les activitats infantils, els concursos de cuina per a totes les edats, les passejades en poni o el tradicional Sopar del Pèsol
També i com a novetat, enguany es posa en marxa el Room escape del Pèsol, la Coca i el comerç, una gimcana urbana que començarà a les hortes de Llavaneres i finalitzarà als carrers comercials del centre del municipi.
Informació a l'enllaç "Festa del Pèsol a Sant Andreu de Llavaneres".
Diferents restaurants de Cassà de la Selva preparan els seus menús amb la carxofa com a ingredient principal Vegeu el programa detallat
Els quatre municipis mariners inclosos a la Reserva de la Biosfera de les Terres de l'Ebre, Sant Carles de la Ràpita, Alcanar, L'Ametlla de Mar i l'Ampolla, s'uneixen per oferir exquisits menús gastronòmics als seus restaurants, tenint com a protagonista la galera, producte local i de qualitat típic de la mar de l'Ebre.
Podeu consultar informació de les Jornades a l'enllaç "La galera" i "Jornades facebook". http://www.youtube.com/watch?v=
L'objectiu de la Fira és reunir els millors productors d' arreu d' Europa per tal de compartir, tastar i conèixer en profunditat la cultura del formatge.
A càrrec de Susanna Rotllant i Ramon Casals (Melmelades l'Aranyonet) i Eva García (Lillet Natura) Durada: 3 hores Cal inscriure-s'hi prèviament
Entrades Preu: 6 €
Els menors de 12 anys i els jubilats pagaran 5 €.
Activitat dirigida a públic no professional, adult Persones afectades per aquesta restricció alimentària i les seves famílies o amics
Impartit per la Fundació Alícia, al taller es donaran eines per facilitar el dia a dia i millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen la malaltia.
Una demostració culinària dinàmica, a càrrec d'una dietista-nutricionista i un cuiner S'ensenyarà a utilitzar nous ingredients, a fer ús de diferents tècniques, estris i mètodes de cocció tradicionals; tècniques d'avantguarda; així com a fomentar la creativitat per evitar la monotonia.
Places limitades Imprescindible inscripció.
Entrades Preu: 45 €, venda anticipada al web de Món Sant Benet.
L'Associació de Restaurants de la Part Alta (ARPA) ha presentat la 8a edició de les jornades gastronòmiques "La Part Alta Somriu a la Crisi"
Com s'ha fet en anys anteriors, per cada ampolla de vi o cava que els clients prenguin durant l'àpat en rebran una igual de regal per gaudir-la a casa seva La proposta gastronòmica estarà maridada per vins de 10 cellers que representen les diverses D.O de la demarcació
Àpats Quattros, AQ Restaurant, Arcs Restaurant, El Llagut, Frida, Palau del Baró, Punt i a part, Quim Quima, Racó de l'Abat i Sadoll Restaurant. Entrades Menús i menús degustació:20 € i 32 €
La Fira de la Mel és una fira d'origen medieval, que ens recorda els temps en què Crespià era un dels punts més importants en matèria d'exportació de mel a l'estranger, principalment a Itàlia
Actualment té lloc el darrer cap de setmana de febrer S'hi poden trobar tota mena de productes, des d'artesania fins a cotxes passant per embotits, formatges, vins i altres De totes maneres, només es ven un tipus de mel, la de milflors, que es posa a la venda en una única parada
Durant les jornades, un total de 34 restaurants cambrilencs ofereixen a tastar, tant a locals com a visitants, menús únics i originals, adoptant com a ingredient principal la galera Un crustaci, fins i tot present en postres i elaboracions dolces, gràcies a la imaginació i a l'esperit de superació dels restauradors.
I per reconèixer el talent de joves cuiners, se celebra el concurs "De la mar als fogons", on novament es ret un especial homenatge a aquest preuat producte marí Els aspirants, disposats a emportar-se el guardó, hauran de presentar la recepta, elaborar-la i explicar-la davant un jurat format per grans experts culinaris i diferents personalitats representatives de Cambrils.
Podeu consultar informació de les Jornades a l'enllaç "La Galera" i "Jornades facebook". La Galera.http://www.youtube.com/watch?v=xPy5f7eC19Y
Celebració del Carnestoltes al Perelló, amb dos dies de rua de disfresses, carrosses i festa per a tots els públics
Amb fira de productes d'alimentació i artesania, activitats per a la mainada, concurs de menjar calçots, exposició "Càtars i trobadors", i altres activitats Vegeu el programa detallat
La Xatonada Popular del Vendrell és una festa gastronòmica en què es reparteixen unes 2.000 racions de xató.
· 32è Concurs de Mestres Xatonaires
· 31a Exhibició de Xatonaires Infantils
· 25a Fira de productes alimentaris naturals i artesans, degustació de cafès Brasília, tallers infantils, balls de cultura popular, espectacles d'animació i altres activitats.
· 2n Xató Experience, on cuiners ensenyaran a cuinar aquest plat amb una recepta innovadora.
Com a actes previs, el dissabte 3 de febrer, a partir de les 17.30 h, a l'espai Xató Experience, es faran activitats adreçades a infants: el taller "Aprèn fer xató", l'actuació del Mag Nebur i el taller d'experimentació per elaborar una coca rústica de xató.
Amb parades d'artesania, tastets de farro, taller de cuina per als més petits, espai gastronòmic de la Fira, cercavila de la Colla Gegantera de La Vall de Bianya, passejades amb burro, trobades de motoristes de Harley Davidson i altres activitats Per a tenir-ne una informació més detallada, consulteu el programa de la Fira
Exposició i venda de planter, productes, eines i maquinària referents a l'oli i l'olivera, fira d'artesans i elaboradors de productes de la zona de l'Albera i moltes altres activitats Vegeu-ne el programa detallat que inclou també activitats previstes per al dissabte 20 de gener Fira de l'Oli i de l'Olivera d'Espolla de l'any 2017 (vintiuena edició) Font: Tramuntana TVhttp://www.youtube.com/watch?v=RjRo-xwZ8S8
Mercat de la calçotada, cuina del calçot, alimentació i productes naturals.
Podeu consultar el programa d'actes a l'enllaç anomenat "Festa de la Calçotada".
El calendari de les xatonades és el següent:
- 26 de novembre de 2017: Festival del Xató de Vilanova
- 4 de febrer de 2018: Xatonada Popular del Vendrell
- 25 de febrer de 2018: Festa del Xató a Vilafranca del Penedès
- Del 8 al 14 de febrer de 2018: Setmana del Xató de Sitges
- 11 de març de 2018: Xatonada Popular de Calafell
Trobareu més informació sobre la Ruta del Xató, els seus restaurants i cellers, suggeriments per fer escapades temàtiques, receptes del xató i altres dades d'interès al web de la Ruta
|