Faves de l'àvia a la catalana
Categoria:
Recepta per olla a pressió
Típica de: Catalunya
Estació:
Dificultat: Fàcil
Ingredients
- Quatre quilos de faves del temps amb pell. Després, les hem de desgranar, i en queden menys quantitat.
- Un xoriço vermell dolç.
- Una botifarra negra tombada de les de sempre.
- 150 grams de cansalada fumada "beicon".
- Un polsim de pebre vermell dolç.
- Quatre alls tendres.
- Dues cebes mitjanetes tendres.
- Una copeta de moscatell, ranci o vi d'Oporto
- Una fulla de llorer.
- Sal, oli, una cullerada de sucre i 1/2 litre d'aigua.
- Una rameta de menta.
Utensilis
Olla a pressió i safata de servir. O olla normal.
Elaboració
Desgranarem o traurem les pallofes a les faves.
En una olla a pressió, posarem l'aigua, i les faves desgranades (poden comprar-se desgranades als mercats).
Afegirem la fulla de llorer, el pebre vermell, les cebes i alls trossejats petits.
També hi posarem la botifarra, cansalada i xoriço fet a tallets.
Ho ruixarem amb l'oli verge d'oliva, sal, sucre i la copeta de moscatell o similar
Finalment, hi posarem la rameta de menta.
Taparem l'olla a pressió, i quan comenci a xiular, ho deixarem coure durant cinc minuts. Sabrem si estan fetes amb l'olor que deixen anar.
Deixarem reposar l'olla sense destapar-la durant mitja hora.
Pensem que l'olla a pressió MAI es pot destapar de seguida que la treiem del foc. Cal, simplement, deixar que marxi tot el vapor abans d'obrir-la, per tal d'evitar "ensurds".
Notes
Presentarem aquestes faves com a plat únic.
Aquest plat també es pot fer amb faves congelades, però no és tant recomanable, ja que les faves del temps són molt més bones.
Si es fa amb faves congelades,es fa menys quantitat.
Si les faves es compren fresques, es calcula un quilo de faves (sense desgranar) per persona.
És la quantitat que jo sempre he posat a la cassola o l'olla.
Si les fem en una olla normal, cal anar sacsejant-la perqu'è no se'ns aferrin de sota. Aleshores tindrem les faves al foc durant 20/25 minuts. Amb tots els mateixos ingredients.
Comparteix aquesta recepta: