Agenda gastronòmica
Consulta l'agenda gastronòmica de Receptes.cat
La Fira del Gall és un tradicional mercat d'aviram que se celebra a Vilafranca de Penedès des de l'Edat Mitjana. En aquesta fira es pot comprar i degustar el reconegut "Gall del Penedès", una varietat autòctona d'au de corral molt apreciada per la seva vistositat i la seva carn, i l'autèntic protagonista de la fira.
La gastronomia i els vins també són una part essencial de la Fira del Gall, una gran mostra de cuina d'aviram que presenta des de les receptes més tradicionals a les més noves, acompanyades pels vins de la Denominació d'Origen Penedès.
Diversos actes festius formen la programació de la Fira del Gall, una festa que se celebra durant el cap de setmana previ al Nadal.
Més informació al web Turisme Vilafranca del Penedès.
Amb el fred de la tardor i amb l'entrada del preludi del Nadal, com marca la tradició des de l'any 2008, es celebra la Fira de la Tòfona a Centelles. Les tòfones neixen de forma silvestre a Centelles i rodalies per les particularitats de latitud, vegetació, alçada, sòl i clima adequats pel creixement d'aquest fong soterrani. Es cullen majoritàriament dues varietats de tòfona: Tuber melanosporum o tòfona d'hivern i Tuber aestivium o tòfona d'estiu.
La fira és un espai dinàmic i particpatiu, on els visitants poden aprendre a través de tallers en directe de cuina nadalenca i amb tòfona, tastar els millors productes i provar els menús de 'Menja tòfona a Centelles' , i comprar directament a productors i recol·lectors de tòfona i a altres productors agroalimentaris i artesanals de gran qualitat. A més, un dels plats forts és el concurs anual de gossos tofonaires.
Per consultar informació més detallada visiteu el web de l'Ajuntament de Centelles.
L’exposició “Llibres que fan pòsit” al VINSEUM - Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, està dedicada a l’enòleg, docent i humanista Eduard Puig i Vayreda. Aquesta mostra posa l’accent en les biblioteques personals com a fonts documentals de gran valor, destacant la importància dels llibres en la formació i el desenvolupament personal. L’exposició ofereix una visió íntima de la vida i obra de Puig i Vayreda, mostrant com els seus llibres van influir en la seva trajectòria professional i personal.» «A través d’una selecció acurada de llibres i documents, l’exposició revela la riquesa del coneixement acumulat per Puig i Vayreda al llarg dels anys. Aquesta col·lecció no només reflecteix els seus interessos i passions, sinó que també serveix com a testimoni de la seva contribució al món de l’enologia i la cultura. “Llibres que fan pòsit” és una oportunitat única per explorar la relació entre els llibres i la vida d’un dels figures més destacades en el camp de l’enologia catalana.» Aquest article de l'Agenda Cultural ha estat actualitzat el 21 d'octubre de 2024, per la qual cosa, en previsió de possibles modificacions posteriors, us recomanem contrastar la informació amb la que apareix publicada al web de Vinseum, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya. Podeu fer-ho seguint l'enllaç següent: Exposició "Llibres que fan pòsit" al web de Vinseum
Activitat complementària de la mostra "Colors del món"
Activitat recomanada a infants de 6 anys en endavant
Cal inscriure-s'hi prèviament.
#CaixaForumColorsdelMón
La Cooperativa de l'oli Les Cabanes de Juncosa ofereix visites guiades per tal de donar a conèixer l’experiència de 100 anys de cooperativisme que ha donat origen a Les Cabanes.
Es visita el molí actual, en funcionament en plena temporada de collita, amb un guia experimentat. Després, es farà un tast dels olis de la cooperativa.
Les visites tindran lloc els dissabtes al matí durant els mesos de novembre i desembre.
Propostes de visites guiades que tenen com a objectiu promocionar el formatge i la marca "Capital del Formatge" i, alhora, donar valor el patrimoni històric i arqueològic tant als nous visitants com al públic local. També desestacionalitzar aquest producte agroalimentari i els seus productors, difondre la cultura pirinenca, així com el coneixement de les característiques i producció del formatge com a part d'aquesta.
Amb aquest propòsit s'han organitzat pels dissabtes a la tarda aquestes propostes de visites guiades: la ruta del formatge (amb degustació) i les muralles de la ciutat d’Urgell.
La Regata Cultural és el programa d'activitats que acompanya la celebració de la Copa Amèrica de vela a Barcelona. Amb propostes culturals, artístiques, gastronòmiques, de ciència i d'oci, convida tota la ciutadania a conèixer i gaudir d'un dels principals esdeveniments esportius del món.
Prop de seixanta entitats, institucions i equipaments ofereixen més de 200 activitats abans, durant i després de la Copa Amèrica.
La Fira del Vi de Falset, proposa, que tota la comarca del Priorat es converteixi en el recinte firal, els cellers que ho desitgin faran el paper d’estands, tot oferint degustacions, amb aforament limitat.
Del 3 al 5 de maig - La 29a Fira del Vi de Falset (Mostra dels vins de la DOQ Priorat i la DO Montsant). Mostra de vins al recinte firal de Falset, durant el cap de setmana Visites als cellers, durant tot el mes de maig.
Amb xarrades, tallers, intercanvi de llavors i mercat de productes agrícola i alimentari ecològic.
Per consultar informació més detallada visiteu el web de la Fira de la Llavor.
El festival vol ser un punt de trobada dels amants de la cervesa artesana. El BBF té la voluntat de mostrar les bondats d'aquest gènere de cervesa al gran públic, així com les darreres novetats a la gent del sector.
El BBF es complementa amb un programa d'activitats on trobar un munt de tastos, música, conferències i taules rodones on compartir i enriquir alló que es coneix com cultura cervesera.
Per consultar informació més detallada visiteu el web del Barcelona Beer Festival.
La fira Alimentaria proposa en la seva edició de 2024 un programa d'activitats que abordarà els principals reptes i desafiaments que té per davant la indústria alimentària quant a innovació, digitalització i internacionalització dels seus mercats. Més de 350 sessions, entre ponències, taules rodones, congressos i demostracions -amb especial focus en el canal Horeca i la seva importància socioeconòmica- a les quals intervindran al voltant de 700 experts de primer nivell.
Destaquen sessions com les que protagonitzaran el xef Ferran Adrià i el nutricionista i influencer Carlos Ríos, així com el XIV Congrés Internacional de la Dieta Mediterrània, entre d'altres.
Podeu consultar el programa complet d'activitats seguint l'enllaç: Alimentaria & Hostelco 2024
El XXXVIII Mercat dels Tortells de Bàscara aplega un ample ventall d'activitats.
Programa Mercat de tortells a càrrec de membres de l'AFA de l'Escola Joan Reglà del poble Exposició de cotxes clàssics Actuació de la Colla bastonera Els Picots del Fluvià (11 h) i també demostració d'oficis i tallers familiars Presentació del llibre "Fugint dels camps de blat", de Mercè Saurina amb la presència de la mateixa autora i del llibreter i activista cultural Guillem Terribas (migdia) Vermut musical amb Blue Duck (versions de rock; 13 h) espectacle teatral "Ja tenim minyona" a càrrec dels Comediants de Llers (17 h)
Aquest mercat sempre té lloc el diumenge abans de Rams.
El festival de la barbacoa al parc.
Per a informació més detallada consulteu el web de What the Foc!.
És un esdeveniment on els productes de la terra, els productors i la cuina del Bages i de Lleida, esdevindran els principals atractius i protagonistes.
Per consultar informació més detallada visiteu el web de l'Ajuntament de Manresa.
El Fòrum Gastronòmic Girona 2024 és un dels grans aparadors gastronòmics, un esdeveniment de gran repercussió amb professionals de prestigi del panorama gastronòmic català, espanyol i internacional.
Fira artesana amb exposició de productes de proximitat. També hi haurà demostracions d'oficis antics, un taller de ceràmica i jocs populars i tradicionals.
La XX Fira de la Ceba i el Calçot de Vila-sacra aplega diferents activitats.
Programa:
A partir de les 10 h: parades d'artesania i alimentació i parades de degustació de calçots de 10 a 14 h: passejades amb poni d'11 a 14 h: jocs tradicionals per a la mainada, taller de manualitats i pintacares i cercavila per la fira 12 h: Missa solemne a l'Església Parroquial de Sant Esteve Matí (fins a les 14 h): diferents exposicions 17 h: ballada de sardanes amb la Cobla Esls Rossinyolets al Centre Cívic i tast de coques i pastissos
La LI Festa i Fira de la Matança del Porc de La Cellera de Ter aplega un ample ventall d'activitats.
Programa
a partir de les 9 h: fira artesanal i mercat de broncanters. Hi haurà servei de bar i esmorzar de pagès. 11 h: cercavila dels Gegants de La Cellera de Ter i la mascota de la festa, en Rodanxó 11.30 h: exhibició castellera dels Guillats de la Selva 12 h: taller infantil de fer hamburgueses i demostracions de la preparació de l'àpat 12.30 h: sardanes amb la cobla Principal de Banyoles i II Campionat de llançament d'espardenyes 14 h: dinar popular. Preus: 18 € (adults) i 13 € (infantil). Cal dur plat, got i coberts. 15.30 h: II Combat de corrandes
En cas de mal temps, tots els actes es faran al Pavelló Municipal.
Festival musical que coincideix amb la Festa de la Floració, un esdeveniment natural, cultural, gastronòmic i agrícola que té lloc al Baix Segre i que celebra la floració d’arbres fruiters com els presseguers, les nectarines o els paraguaios (o préssecs aixafats) i, especialment, l’espectacle de colors rosats que regalen al territori.
Al llarg de la jornada del festival, els seus assistents podran gaudir dels concerts de més d’una desena d’artistes catalans, en diversos espais emblemàtics del Baix Segre que s'han disposat per tal que puguin descansar, menjar alguna cosa en algunes foodtrucks del territori i gaudir de les rutes de la floració.
PROGRAMA DELS CONCERTS:
Alcarràs (10 h): actuació de Selva Nua, UK Ventura, Ponent Roots i Carlitos Miñarro i David Carabén (16 h) Massalcoreig (16 h): actuació de Delafé Seròs (11.30 h): Actuació de Júlia Colom Torres de Segre (11.30 ): Actuació de Renaldo & Clara Soses (13.15 h): actuació de La Mercabanda La Granja d'Escarp (13.15 h): actuació de Joan Garriga i Mariatxi Galàctic Aitona (13.15 h): Actuació de Clara Peya, Stay Homas, Albert Pla i el DJ Miqui Puig.
Un total de 29 restaurants cambrilencs participaran en les 10es jornades gastronòmiques dedicades a aquesta hortalissa de Km0.
Una de les novetats d’aquesta edició serà un tast de productes Vilarnau per a persones que siguin bessones. El restaurant Miramar i Cal Tendre obriran les seves cuines per mostrar els secrets de les seves receptes. La campanya finalitzarà diumenge 24 de març amb una degustació popular d’arròs melós al Port de Cambrils.
Carxofes farcides, gratinades, fregides, al forn, en una caldereta, amb arròs, a baixa temperatura, confitades, cruixents, en crema o amb suquet de peix. Els i les comensals podran triar entre una àmplia varietat de propostes, tradicionals i d’avantguarda, basades en una de les hortalisses més gustoses i saludables de la cuina mediterrània.
Tradicional festa del vi del municipi, amb una setmana plena d'actes.
Per consultar informació més detallada visiteu el web de l'Ajuntament de Navàs.
L’Ajuntament de la Pobla de Mafumet ha previst un conjunt d’actes – disset en total- pensats per al gaudi, l’aprenentatge i la socialització a partir d’activitats culturals, lúdiques i esportives que pretenen, a més, ser un focus d’inclusió i d’igualtat.
És per això que el conjunt de la programació està obert a la participació de dones i d’homes per igual, amb l’única excepció del Sopar de dones, que segueix mantenint l’essència de ser un espai exclusivament per a dones. El dissabte 16 de març quan, a partir de les 21 h, el Pavelló municipal obrirà les seves portes per a la celebració del 14è Sopar de dones de la Pobla. Serà, com sempre, una vetllada que oferirà un exquisit àpat, diferents espectacles d’animació, moltes sorpreses i ball amb discoteca mòbil amenitzada per Nacho Lascasas, fins ben entrada la matinada.
Pel que fa a la resta de la programació, tant les dones com els homes de la Pobla estan convidats a participar d’unes Jornades de la Dona i la Igualtat en les quals hi destaquen propostes com la conferència-taller participatiu ‘Un camí clar’ 7 de març, 19 h, Escoles velles, amb la coach integral i consultora Magda Barceló, o el concert amb Dones de Paraula 9 de març, 12.30 h, Carpa dels jardins del Pavelló, una proposta que uneix música i literatura en una iniciativa cultural multidisciplinària, de la mà i de la veu d’Anna d’Ivori, Maria Jacobs, Nerea Bassart i Txell Mas, quatre compositores que han posat melodia a obres de poetesses catalanes mai abans musicades. Caminada lila El diumenge 10 de març, la primera Caminada lila, una proposta de lleure actiu i saludable per a tots els públics, que transcorrerà pels itineraris del poble i que oferirà un obsequi per a totes les persones assistents. El període d’inscripció estarà obert fins al 29 de febrer, a l’Ajuntament. En acabar la caminada donarà inici un esmorzar popular i lectura del manifest de la dona al Parc de les Pobles. La tarda del 15 de març, la sessió Escape room urbà de la igualtat. Es tracta d’un joc col·laboratiu de carrer, en grups de 3 a 5 persones, amb el qual es generarà un espai on podrem reflexionar sobre la societat en la qual vivim.
En el marc de la campanya Campanya de la flor Fruiturisme.
Aitona proposa unes rutes i visites per gaudir de l'espectacle de la floració, que és únic i excepcional a Catalunya. El paisatje és un dibuix d'un gran mar de color rosa, de suaus ondulacions, un espectacle efímer, canviant, i que els pagesos cuiden i mimen de generació en generació.
També ofereix una ampla gamma d'activitats i propostes turístiques que combinen diverses propostes que abracen la naturalesa, el patrimoni cultural i gastronòmic del municipi.
Comptarà amb rutes i visites guiades, un catàleg d'experiències que es podran gaudir en solitari o en família.
Rutes Baix Gaià Experiences amb Calçots i Carxofes.
22 restaurants serviran menús i racions amb el calçot i la carxofa com a protagonista, acompanyades de vins i caves Raventós Codorniu, amb l’objectiu que l’experiència gastronòmica siguin un reclam per potenciar els caps de setmana fora de temporada així com per descobrir nous restaurants.
Els restaurants participants són: Bruixes de Burriac, Maritime Beach Club Altafulla, Restaurant Voramar Cal Vitali, El Nou Mirador Creixell, Restaurant Mediterraneum Hotel La Masieta, Hotel Restaurant La Nova Tenalla, Restaurant Àngel Miquel, A la Parra! Bar del Casal, Restaurant Can Narcís, Restaurant l’Hor, Restaurant El Jardí, Restaurant Brisa, Masia Cal Vitali, Cal Silver, Restaurant El Capitán, Òxid Torredembarra, 4Latas Torredembarra, 4Latas Baix a Mar, 4Makis, El Racó de la Paella, Restaurant Pizzeria l’All Negre, La Cassoleta d’Arròs.
|