Gaspatxo

Categoria:
Estació:
Dificultat: Fàcil

Ingredients

Tomàquets:

Cogombre:

Pebrots (vermells o verds):

Cebes:

All:

Oli d'oliva verge extra:

Vinagre:

Pa:

Si en voleu unes mides aproximades:

Elaboració

Triturem tots els ingredients amb la batedora o robot i, a mi m'agrada així, el pasem per un colador xinès per donar-li una textura molt més fina.
El servirem ben fred amb trossets de pa fregit, pebrot, cogombre, ceba i tomàquet, perquè el comensal s'ho pugui servir al seu gust.

Notes

Petita història del Gaspatxo:

El gaspatxo originari s'elaborava ja en l'època del Al-Andalus i els ingredients eren pa en molles (a pessics), all, oli d'oliva, vinagre, sal i aigua. Aquests ingredients es picaven en un morter i servits com una sopa. Tots ells ingredients halal (admesos) segons les normes alimentàries musulmanes. Resulta evident que aquests primers gaspatxos no posseïen els ingredients de l'actual gaspatxo, a causa que al segle XIII no existien alguns dels elements que haurien de venir posteriorment del Nou Món (tomàquet i pebrot) després del descobriment d'Amèrica.

A partir de l'any 1960, amb el turisme va començar a ser conegut el gaspatxo internacionalment, tenint un gran auge i expansió. Durant molt temps la versió tradicional d'aquesta beguda es feia en un morter, però amb l'aparició de noves tecnologies, com la liquadora elèctrica, a mitjan segle XX es va substituir al morter modificant i facilitant la trituració dels ingredients. En l'actualitat fora de l'àmbit rural és molt rar trobar una família que "maje" (piqui) el gaspatxo a mà. De la mateixa forma els avanços en electrodomèstics han fet que les temperatures de servir el gaspatxo hagin baixat, abans d'això el gaspatxo s'elaborava amb productes a temperatura lleugerament per sota de l'ambient, això feia que les aromes i sabors s'accentuessin.


Comentar

Valorar

Corregir

Desar

Comparteix aquesta recepta:

Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana:

Pots seguir-nos a:

Buscar recepta:

____________________

Últimes receptes:

Entrar o Registrar-se