El Fòrum Gastronòmic de Girona presentará la nova varietat de poma adaptada al canvi climàtic. El congrés, que es farà de l’11 al 13 de març, girarà al voltant de quatre simposis, dos d’ells seran per la nova varietat de poma i la cuina de caça, el tercer posarà el focus en el pa i l’últim debatrà sobre els productes de cinquena gamma.
El Fòrum Gastronòmic de Girona arrencarà la desena edició amb una conversa entre els xefs Paco Pérez del
restaurant Miramar de Llançà i Fina Puigdevall de les Cols d’Olot. Els
cuiners debatran sobre el pes dels productes de mar i de muntanya en les
receptes de cuina tradicional de Girona.
El director de continguts del
Fòrum Gastronòmic de Girona, Salvador García-Arbós, recorda que la
demarcació gironina compta amb una varietat territorial que permet tenir
productes de mar i de muntanya i això acaba repercutint en receptes de
cuina que fusionen els dos àmbits.
La primera edició de la fira de rebosteria BCN & Cake supera els expectatives de l'organització.

El recinte firal de 3500 metres quadrats va quedar petit per acollir la primera edició de la Fira de Rebosteria
BCN & Cake que a quarts d'una del dissabte (dia d'apertura) tenia al seu exterior uns milers de persones que duien unes dos hores de cua per poder entrar, cosa que va provocar la presencia dels Mossos d'Esquadra.
Cal felicitar als organitzadors per la gran acollida de la convocatòria que obligarà en les següents edicions a dimensionar-la millor.
Aquest diumenge 20 de març el Convivium Vázquez Montalbán, delegació del moviment Slow Food a Barcelona, organitza un Eat-in a Barcelona. Per participar-hi, només cal portar menjar per compartir.
Encara que el nom ens pugui espantar, l’Eat-in no és més que el pícnic o el dinar al camp que ja fa molt temps que practiquem a casa nostra. Ara, però, des del
Convivium Vázquez Montalbán ens proposen un grandíssim àpat de germanor en el qual tothom hi és benvingut. “Els qui vulguin apuntar-s'hi només han de portar menjar de temporada, fet per a ells i que sigui fàcil de compartir”, explica José Carlos Redón, membre de l’organització. I és que l’objectiu de la trobada és protestar (de forma lúdica i desenfadada) contra el menjar porqueria i reivindicar els aliments de temporada i de proximitat. La cita és el pròxim diumenge, a dos quarts d’una del migdia i al Jardí de Mossèn Cinto Verdaguer.

En aquest sentit, el fet que el pícnic se celebri el 20 de març també és significatiu: “Coincideix amb l’equinocci de primavera, el despertar de la natura, i volem aprofitar la data per recuperar conceptes com el producte de temporada, que s'associa a uns valors que estem perdent”, assegura Redón.
L’objectiu de Slow Food és portar el lema “bo, net i just” a tots els nivells de la gastronomia i per això els organitzadors de l’Eat-in insisteixen en què cada participant porti el seu menjar, plats i gots de debò, etc. Tot per reduir deixalles i evitar l'ús de materials plàstics difícils de reciclar.
La primera edició del Film&Cook arriba a Barcelona el 10 de març i durant quatre dies combinarà projeccions cinematogràfiques i gastronomia. El festival, que estrena en primícia el documental “El Bulli: Cooking in progress”, vol consolidar-se com un esdeveniment de referència a nivell mundial.
El pròxim cap de setmana es farà evident
allò que alguns ja fa temps que defensen: que els humans mengem pels ulls. I és
que del 10 al 13 de març la capital catalana acollirà la primera edició del
Film&Cook, un festival que atiparà els espectadors més exigents: totes les
pel·lícules, curtmetratges i documentals (de tema gastronòmic) aniran
acompanyats d’una taula rodona o demostració culinària, sempre vinculada al
contingut de la projecció.
“Estem u
na mica nerviosos perquè és la
primera edició que organitzem, però comptem amb un cartell molt potent i estem
segurs que el públic quedarà content”, assegura Mariona Alba, responsable de
premsa del festival. En aquest sentit, un dels convidats més esperats és Ferran Adrià, ja que la
seva presència està lligada a l’estrena del documental “El Bulli: Cooking in
progress”; al seu torn, Carme Ruscalleda passejarà per la catifa vermella
barcelonina per oferir un col·loqui sobre cuina mediterrània i Mey Hofmann, la
directora de l’escola que porta el seu nom, liderarà una xerrada i una
demostració gastronòmica acompanyada dels seus alumnes.
Segons explica Alba, “l’objectiu és convertir
aquest festival en una cita anual que tothom conegui, aconseguir que vagi
creixent en dies i programa”. Mentre esperem que la iniciativa es consolidi,
tothom qui ho vulgui pot tastar el Film&Cook d’enguany, que ofereix sessions matinals, al migdia, a la tarda, al vespre
i en sessió golfa. La majoria d'entrades valen 12 euros i podeu trobar
tots els detalls de la programació al web del festival: www.filmandcook.com.
Amposta celebra el dia 27 de febrer la XVI Festa de la Carxofa, i del 27 de febrer al 27 de març es celebren les VIII Jornades Gastronòmiques de la Carxofa.
El diumenge 27 de febrer tindrà lloc al pavelló Firal d’Amposta la XVI Festa de la Carxofa. Aquesta serà el plat fort d’una promoció Gastronòmica que tindrà lloc durant tot el mes de març que començarà amb les VIII Jornades Gastronòmiques de la Carxofa on diferents restaurants ofereixen menús amb carxofa.
La carxofa és una verdura que
pertany a la
família de les Asteràcies (Compostes).
Es tracta d’una planta que prové del nord d’Àfrica i el seu cultiu està
localitzat en països de la conca mediterrània com Itàlia, Espanya,
França o
països del nord d’Àfrica, on es concentra el 80% de la producció
mundial.
Espanya és el segon productor mundial darrera Itàlia, però és el primer
exportador mundial.
La varietat més cultivada i
gairebé la única
destinada al mercat nacional és la carxofa Blanca de Tudela, de forma
rodona,
petit tamany, amb fulles centrals molt compactes i de color verd.

La carxofa és pròpia de
l’hivern, per
tant s’ha d’aprofitar aquesta època per consumir-la.
Programa del dia 27 de febrer:Al Pavelló Firal.
A partir de les 11.00 h.· Mercadet de productes típics.
· Ballada de jotes a càrrec del grup “PARACOTA”, acompanyats de “Guardet lo cantador” i la seva rondalla.
· Passejada en carruatge a l’espai exterior del pavelló. Hípica de la Cruz
· Animació a càrrec de “Muniatto Xou”.
A partir de les 13.00 h.· Degustació dels diferents plats cuinats amb carxofa i elaborats pels restaurants: L’Antic, Gatsby, Petit Cafè, Mexic, Moré, Bistro Montsianell, els Ullals, Hotel Ciutat d’Amposta, Blanc de Blancs, La Sidreria, l’Alberg, Entre pa i pa, La Portella i Pastisseria Pous amb el postre.
La Garoinada és una de les primeres campanyes gastronòmiques de les comarques gironines i una de les més conegudes.
Va néixer l’any 1992 i pren com a producte principal les garoines, també conegudes com a eriçons de mar o garotes.
La Garoinada se celebra en ple hivern durant les minves de gener quan el mar està tranquil i la garoina està en el seu millor moment.