Menjarblanc
Categoria:
Postres i dolços
Típica de: Espanya → Catalunya
Estació: hivern
Dificultat: Fàcil
Ingredients
Fórmula:
- 1 litre d'aigua
- 300 gr. d'ametlles pelades o en pols.
- 250 gr. de Sucre
- 100 gr. de Fècula de Blat
- Un polset de Sal
- Canyella en rama i Una pell de llimona
Elaboració
Confecció:
1-Comenceu escaldant les ametlles fins que l’aigua torni a bullir, per tal d’aconseguir que l’ametlla sigui tendra per poder-la moldre. Si pot ser de la varietat Marcona
2-Passar les ametlles per la trituradora, us pot servir el braç triturador i a poc a poc anar-li afegint l’aigua per a que sigui més efectiva la molturació.
3-Es premsa la molturació amb un drap de fil ben fort o doblegat per extreure el màxim de suc o el que en direm llet d’ametlla.
4-Revisar que hi hagi un litre de llet d’ametlla, i si no és així, afegir-hi més aigua. Mai llet de vaca.
Cocció:
Reservar 100 grams de llet d’ametlla que barrejarem amb la fècula.
La resta de llet es posa al foc, junt amb el sucre, la canyella, pell de llimona i el polset de sal.
Quant està una mica calent, no gaire, escalfor que ha de pogué aguantar-se amb el dit sumegit, s'hi afegeix la part diluïda, que haurem colat abans, i es remena amb espàtula de fusta, constantment perquè no s'enganxi al fons.
Als primers símptomes de bullir s'escudella als motlles corresponents.
Tapar d'immediat amb film, perquè no faci pell.
Presentació:
Es pot presentar en els mateixos motlles a taula, o els desmotllareu per presentar en un plat de postres. Es pot adornar una mica amb canyella en pols.
45min
Notes
L’Apunt Final:
Corrien els anys vuitanta i el Rector de Riudoms d’aleshores em va preguntar d’on era nascut el Menjarblanc li vaig dir el que sabia que era: d’un convent de monges, per substituir aliments prohibits abans del concili de Trento, per els dies d’abstinència com eren la llet, el llard de porc, la mantega i els ous, entre altres. Ell em va acabar d’aclarir que les monges eren de Riudoms i vaig entendre Clarisses. Vull felicitar a qui hagués sigut. La abundància d’ametlles del camp de Tarragona i ser una derivació de la Crema es lògic que sorgís una Crema de llet d’ametlla , es clar sense ous.
Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes Afegir etiqueta
Recepta arxivada a:
Enllaça aquesta recepta:
2244 visites.
Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.