Pastís del flam

Categoria:
Tipus de plat:
Recepta per
Estació:
Dificultat: Mitjana

Ingredients

Ingredients del flam:

Ingredients del bescuit:

12 racions

Utensilis

Unes barnilles elèctriques per fer el bescuit i muntar la nata. Si no en tenim, podem batre els ous amb el sucre a mà, separant els rovells i les clares per muntar-les a punt de neu; podem decorar el pastís amb nata d´esprai però no és tant bona.

Elaboració

Primera part; elaboració del flam:

-Posarem a bullir la llet, els 200g de sucre i la beina de vainilla oberta. Apagarem el foc i deixarem que infusioni.
-En una altra olleta amb els 400g de sucre lleugerament humit i unes gotes de suc de llimona, farem el caramel. Quan tingui un color torrat bonic sense que arribi a ser massa fosc, l´abocarem al motlle repartint-lo per tota la superficie amb moviments de vaivé. Deixarem que es refredi i endureixi el caramel. Reservarem.
-Batrem els ous com per fer una truita i els abocarem a la llet temperada, no ha d´estar calenta. Passarem aquesta mescla per un colador mentre l´aboquem dintre del motlle caramelitzat. Reservarem.
*****************************************************
Segona part; elaboració del bescuit:
-Amb l´ajuda d´unes barnilles elèctriques farem una bona emulsió amb els ous i el sucre. Quan estiguin ben batuts, afegirem la farina passada pel sedàs juntamente amb el llevat. Mesclarem el conjunt amb cura.
-Abocarem aquesta emulsió damunt de la llet amb ous que hem reservat. L´emulsió surarà.
-Enfornarem i deixarem coure al bany Maria durant uns 50 minuts a una temperatura entre 170/180º C.
-Quan vegem que està cuit el treurem del forn i l´esquitxarem generosament de brandi; serveix qualsevol licor que ens agradi.
-Deixarem refredar completament abans de donar-li la volta damunt d´una safata que admeti humitat, en aquest cas no serveixen les safates de cartró. Jo el faig sempre el dia abans i el deixo reposar sense desmotllar dintre de la nevera perquè agafi consistència i estigui fort per donar-li la volta i decorar-lo. Abans de donar-li la volta, haurem de passar un ganivet pel contorn per assegurar-nos que els laterals estan completament desenganxats del motlle.
********************************************************
Tercera part; decoració:
-Posem una safata damunt del motlle i...donem la volta!, ara ja tenim el flam a sobre i el bescuit a sota, molt bé, ens el podem menjar així mateix o decorar-lo perquè quedi ben lluent i adquireixi un acabat ben bonic. Vinga, som-hi!.
-Amb un pinzell de cuina apartarem cap els laterals el "suc" que pugui haver sobre la superficie del flam abans de donar-li unes pinzellades de gelatina. En el meu receptari tinc publicada la forma de fer gelatina de fruita; "envernissarem" generosament la superficie i deixarem que es refredi. Mentre, podem muntar una mica de nata líquida per decorar; si hi posem un xic de "xantana" tindrà més cos. Un cop muntada la posarem dintre de la màniga pastissera i farem uns rinxols pel voltant. Ja està!, ha quedat maco, oi?

Notes

Es tracta d´un pastís invertit. Mentre l´elaborem el flam està a sota i un cop cuit li donem la volta i el flam quedarà damunt.
Quan aboquem l´emulsió del bescuit damunt de la mescla de llet i ous, veurem que l´emulsió sura i no es barreja amb la llet. Adjunto una fotografia on es veu clarament com suren dues cullerades d´emulsió damunt del líquid.
Quan l´enfornem, ja hem de tindre a punt dintre del forn la safata amb aigua per coure el pastís al bany Maria.
Aquestes quantitats d´ingredients estan indicades per un motlle molt gran, el meu és de 30cm de diàmetre. Compte!, no pot ser desmuntable.


Comentar

Valorar

Corregir

Desar

Comparteix aquesta recepta:

Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana:

Pots seguir-nos a:

Buscar recepta:

____________________

Últimes receptes:

Entrar o Registrar-se