Calamars farcits
Categoria:
Tipus de plat: Estofat
Típica de: Catalunya
Estació:
Dificultat: Alta
Ingredients
- 18 calamars, de costa, de mida mitjana petita. És molt important que siguin de costa i frescos.
- 3/4 de kg. de carn picada de porc. Si sobra farsa, no passa res, es congela i es pot utilitzar un altre dia per algun altre plat.
- Tòfona. Millor fresca del país.
- 4 dents d’alls.
- 3 o 4 cebes.
- 3 o 4 pastanagues.
- Conyac, un raig generós.
- Oli.
- Farina.
- Uns daus de mantega.
- Sal.
- Pebre negre.
- I una picada feta d’ametlles, avellanes, all, i tòfona.
Utensilis
Una cassola de terra.
Aquesta recepta ja la feia l’àvia, que la va passar a la mare, i jo continu fent-la igual i amb la mateixa cassola de terra amb la qual ho feien elles.
Elaboració
Es netegen el calamars separant les potes i "aletes", i es trinxen barrejant-t’ho tot amb la carn trinxada de porc, un parell d’alls picats i la tòfona, i salpebrem.
Tota aquesta farsa la fregim amb oli i un bon raig de conyac bo.
Una vegada fregit es posa en una escorredora amb un plat fondo a sota, cal aprofitar tot el suc que fan i que aprofitarem més tard.
Una vegada ja tenim la farsa freda farcim els calamarsos, tancant amb un escuradents.
Una vegada plens i tancats, es passen per farina i es fregeixen amb oli fins que queden ben daurats.
Per la salsa es trituren les tres o quatre pastanagues (segons mida), tres o quatre cebes i un parell de grills d'alls. Una vegada ben triturat es posen a la cassola que em fregit els calamarsos, aprofitant el mateix oli, i fem un sofregit, que quan el tinguem ja doradet i afegim tres tomàquets pelats i triturats. Quan tota aquesta mescla s’hagi fregit una bona estona, s'hi posa el suc que em guardat dels calamarsos escorreguts.
Tot seguit s’hi afegeixen els calamars procurant que vagin tenint contacte amb la salsa. Cal deixar el foc ben baix i anar remenant amb una cullera de fusta.
En el morter fem la picada amb les ametlles torrades, les avellanes, un parell d'alls i la tòfona.
Un cop els calamars són cuits afegim la picada a la cassola i deixem que vagi fent una estona.
Al final hi afegim la mantega i..., llestos!
Notes
És serveix amb la mateixa cassola de terra, així guarda l'escalfor, cal menjar aquest apartat ben calent.
Comparteix aquesta recepta: