Curry de pilotilles de peix - nga soke lone hin
Aquesta simple recepta birmana és deliciosa. La he cuinat durant molts anys, i sempre resulta genial. Només he fet servir 1/2 culleradeta de xile (no les 1 1/2 cullerades de la recepta!) ... i encara em va semblar una mica massa picant per al meu gust. Utilitzo qualsevol tipus de peix blanc disponible per fer les pilotilles. Aquesta vegada vaig afegir al voltant de 300 g de carn de gamba al peix. Vaig reemplaçar la salsa d'anxova amb salsa de peix i vaig utilitzar una barreja d'oli d'oliva i sèsam. A més, he fet servir una llauna de tomàquet picat natural en lloc dels tomaques frescos. Si teniu un bon brou de peix disponible, utilitzeu-lo en comptes de l'aigua. Dóna més sabor a la salsa.
Categoria:
Típica de: Birmània
Dificultat: Fàcil
Ingredients
Pilotilles de peix:
- 1 kg de filets de peix
- Fish sauce - salsa de peix (fa molta pudor!)
- 2 1/2 culleradetes de sal
- 1/2 culleradeta de xile
- 1 ceba mitjana, picada finament
- 1 gra d'all, aixafat
- 1/2 culleradeta de gingebre fresc ratllat
- 2 cullerades de suc de llimona
- 1 cullerada de fulles fresques de cilantro ben picades
- 2 rodanxes de pa blanc, mullat en aigua calenta i espremut
- 1 culleradeta de salsa de anxova o salsa de peix, opcional (podeu posar-hi uns fillets d'anxoves tallats molt finets si no en trobeu)
Curri:
- 1/4 tassa d'oli de sèsam
- Ngapi - pasta de gambes
- 3 cebes mitjanes, picades finament
- 6 grans d'all, picats finament
- 1 cullerada de gingebre fresc ratllat o picat
- 1 culleradeta de cúrcuma mòlta
- 1-2 culleradetes de xile en pols, opcional
- 1 culleradeta de pebre vermell, opcional
- 2 tomàquets, pelats i picats
- 1 1/2 culleradeta de sal
- 1 culleradeta de pasta de gambes (ngapi)
- 1/2 tassa d'aigua calenta
- 2 cullerades de fulla fresca picada de cilantro
- 2 cullerades de suc de llimona
Elaboració
Amb un ganivet afilat traieu-li la pell als filets de peix. Talleu el peix finament cuidant de treure-els-hi totes les espines. (Per fer-ho sense una picadora, talleu els filets en rodanxes fines longitudinalment, i després talleu-les molt petites).
Poseu el peix picat en un bol gran, afegiu els ingredients restants. Barregeu bé amb les mans. Formeu unes pilotilles de mida d'una nou (us sortiran unes 24 pilotilles).
(Vaig fer servir un processador per picar els filets de peix, juntament amb la resta dels ingredients, per fer les pilotilles. Trobo que si em mullo les mans una mica, la picada no s'adhereix tant a les mans. Les pilotilles han de ser de la mida d'una nou. Intenta fer-les abans i deixar-les tapades a la nevera uns 30 minuts o més abans d'afegir-les a la salsa.)
Curri:
Escalfeu l'oli a la paella i fregiu la ceba, l'all i el gingebre fins que estigui tou i daurat. Afegiu la cúrcuma, retireu-la del foc i afegiu el xile i el pebre vermell (si s'utilitza), el tomàquet i la sal. (En la cuina birmana, la quantitat de xile utilitzat seria suficient per donar un color vermell a la salsa, però aquí es suggereix el pebre vermell com a substitut d'una porció, i que cadascú hi afegeixi el xile depenent dels seus gustos individuals).
Emboliqueu la pasta de gambes (gnapi) en paper d'alumini i cuineu-la sota el grill durant uns minuts per cada costat. Dissoldre-la amb l'aigua i afegir-la a la salsa. Cuineu la salsa fins que el tomàquet estigui cuit i sembli una melmelada poc espesa. Si la salsa sembla massa reduïda, afegiu-hi una mica d'aigua calenta. Hi hauria d'haver-hi salsa per cobrir gairebé les pilotilles de peix.
Afegiu les pilotilles a la salsa vigilant que no es desfacin i cuineu-les a foc moderat fins que siguin cuites, uns 20 minuts. No les remugueu fins que el peix estigui cuit i ferm o les pilotilles es desfaran.
Afegiu-hi les fulles de cilantro picades i el suc de llimona i deixeu-ho al foc 5 minuts més.
Servir amb arròs blanc al vapor tipus basmati o gessamí.
Notes
De vegades, si no tinc temps per preparar les pilotilles, faig la salsa de curri i, a continuació, tallo els filets de peix en trossos petits i els poso directament a la salsa i deixo que es cuinen a foc lent uns 5 minuts o fins que estiguin cuits.
Comparteix aquesta recepta: