Bacallà amb patates de Monistrol de Calders
Categoria:
Típica de:
Estació:
Dificultat: Fàcil
Ingredients
- 700 gr de Bacallà que ja hem dessalat.
- 8 Patates mitjanes
- 2 o 3 cebes tendres
- sal
- Per a la picada,
- un manat de julivert
- Oli d’oliva
- Sal
- i un o dos grans d’all
- Al final podem posar-hi pebre negre.
- Dos ous.
Elaboració
- Posem en una cassola les patates, ja pelades i tallades al nostre gust.
- Les cobrim d’aigua i una mica més. (Ja que després hem d’afegir la ceba tendra i el bacallà.) Els hi afegim un pessic de sal i les taparem. Quan arrenca el bull hi afegim la ceba tendra tallada per la meitat i l’afegim a la cassola. Ho farem bullir uns 10 minuts. (o fins que la patata sigui gairebé cuita)
- Destapem la cassola, abaixem el foc, i hi posem el bacallà, ho tapem i ho tindrem 8 minuts. L’aigua ha de bullir però sense fer bombolles.
-Bullim dos ous.
- Abans de retirar el bacallà i les patates, hem de desescumar l’aigua, sinó
l’arrossegueriem amb el peix o les patates.
- Fem la picada, amb sal, un o dos alls i el julivert. Ho picarem i al final hi
afegirem l’oli d’oliva. Si ho voleu li podeu posar pebre negre.
- Emplatem, patata, bacallà, ceba i l’ou.
- Hi posem un raig de picada per sobre.
Notes
Aquest plat me l’ha compartit la Montserrat Camprubí, i ella el va aprendre de sa Mare la Teresa Jamilà de Monistrol de Calders al Moianès. El bacallà també el feia amb al samfaina, amb panses i pinyons, . . . però a l’hivern hi havia poca cosa a l’hort, ja què les glaçades ho rostien tot, i aleshores el feien amb aquesta picada verda posada en cru.
Això si, a la gent humil, com sempre, li tocaven les parts menys nobles del bacallà, la penca i la cua, que eren plens d’espines. Avui dia, hem reproduït el plat però amb un bon morro o llom que ens fa gaudir la vista.
Comparteix aquesta recepta: