Fabada a l’estil asturià

Categoria:
Típica de: Espanya → Astúries
Estació:
Dificultat: Fàcil

Ingredients

10 racions

Utensilis

Bol per remullar les fabes, cassola gran, escumadora, “túrmix”

Elaboració

1.- La nit d’abans posem a remulla els fesols amb aigua. Si la cansalada és molt salada, també posa-la en un altre bol a dessalar.
2.- En una cassola gran, posa els fesols escorreguts i repassats amb aigua, els embotits i la verdura. Cobreix amb 2 litres d’aigua freda (natural), si tens embotellada, millor. El litre que falta, posa’l en una gerra.
3.- Posa a foc moderat durant una mitja horeta i vés desescumant de tant en tant. Després ho deixarem coure d’una hora i mitja a dues hores i mitja (dependrà de les mongetes). Aquestes de la granja les hem tingudes una mica menys de dues hores. És convenient no remenar ja que es trencarien els fesols. Si ho has de fer, sacseja suaument agafant la cassola per les anses.
Diuen que els fesols s’han d’espantar, per tant, quan veges que l’aigua vaja a bullir, vés afegint d’aquest litre d’aigua que hem reservat, un gotet d’aigua natural en els focus de l’ebullició per tal de baixar la temperatura de l’aigua. Repeteix això unes 3-4 vegades. (Nota 1)
4.- Quan estiguen quasi fetes les mongetes, (poden estar coent-se des d’una hora i mitja a dues hores i mitja depenent de la faba) trau els embotits, la verdura, la cabeça d’alls i la fulla de llorer.
5.- Per una banda, talla els embotits en rodanxes i la cansalada a daus. Per una altra banda, tritura la ceba, la tomaca, un parell o tres d’alls i un grapat de fesols per espessir una mica el plat).
Torna a ficar la carn tallada i la verdura triturada a la cassola, comprova el punt de sal i deixa que coga uns 20 minuts o mitja hora més a foc lent.
6.- Serveix ben calenta. Acompanya d’un vitet (bitxo) i un bon vi negre.
Notes:
1) Hi ha moltes opinions sobre si els fesols s’han d’”espantar”. Hem d’evitar que durant la cocció, l’aigua arribe al punt d’ebullició, per això aquesta cocció ha de ser molt lenta. S’ha de posar aigua fins cobrir els fesols, coure a foc fluix i anar afegint 3 ó 4 vegades un gotet d’aigua freda quan vegem que intenta bullir. Això diuen que es fa perquè quan s’escalfa el fesol, es forma vapor a dintre i per tal d’evitar que la pell esclate i es trenque, s’afegeix l’aigua per tornar a baixar la temperatura per sota dels 100º.
2) Aquest plat es pot fer amb antelació. De fet, a mi m’agrada fer-lo la vesprada anterior fins el punt 3 i quan es refreda l’olla, la pose a la nevera. D’esta manera, per una banda fem que repose el plat i estarà millor i, per una altra banda, podrem desgreixar el caldo. L’endemà, mentres escalfem la fabada, traiem els embotits i els tallem, i també triturem la verdura amb uns quants fesols (punts 4 i 5).
Bon profit!!
Si voleu veure fotos del pas a pas, les trobareu aqui: http://cuinadiari.blogspot.com.es/2013/04/fabada-lestil-asturia.html

3h

Notes

Semblava que ja arribava la calor però aquestos dies de pluja i neu en alguns indrets ens han vingut com anell al dit per preparar algun plat calentet de cullera com aquesta Fabada…

L’hem cuinat a l’estil asturià, amb el seu compango, encara que en compte de fer-la amb fabes asturianes, l’hem feta amb amb fesols de la granja.


Comentar

Valorar

Corregir

Desar

Comparteix aquesta recepta:

Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana:

Pots seguir-nos a:

Buscar recepta:

____________________

Últimes receptes:

Entrar o Registrar-se