Mandonguilles de xai i cansalada, estofades amb faves i carxofes
Ingredients
- 800 grams de carn de la part de la cuixa del xai
- Quatre talls de cansalada fresca (sense la cotna)
- 500 grams de faves petites congelades
- 500 grams de carxofes congelades
- Tres alls pelats
- Una ceba picada
- Una fulla de llorer
- Sofregit de tomàquet
- Brou de pollastre casolà
- Un ou
- Farina
- Oli d'oliva
- Sal
- Pebre negre en pols
- Julivert picat
- Un ram de julivert
- Dues llesques de pa remullat amb llet
- Vi blanc
Utensilis
Un bol de vidre gran
Una cassola metàl·lica fonda
Una escorredora
Una paella gran
Una cassola de terrissa gran
Uns estalvis de vímet
Una aranya de filferro
Una safata plana amb un paper de cuina
Uns guants de cuina
Paper film
Un rallador d'alls
Elaboració
Quan anem a comprar la carn i la cansalada, demanem que ens ho passin tot junt per la trinxadora, i ho reservem.
Seguidament, en un bol de vidre posem: les carns trinxades, un ou esclatat, el pa remullat escorregut, un all rallat, un pessic de sal i pebre negre, julivert picat, i amb uns guants de làtex, ho remenem tot ben remenat, ho tapem amb un full de paper film, i ho posem a la nevera almenys dues hores.
A part, en una cassola fonda posem: aigua, un pessic de sal, i un ramat de julivert, i posem les carxofes a bullir fins que gairebé estiguin cuites, i és llavors quan hi afegim les faves i deixem que s'acabin tot plegat, fins que estiguin cuites, les escorrem i les reservem.
A continuació, passades dues hores passem a fer les mandonguilles de la següent manera: amb les mans amb uns guants de làtex, anem agafant la barreja de carn, i fem les mandonguilles de mida més aviat petites, procurant que com a minin en surtin unes 24 unitats, les enfarinem i en una paella amb força oli d'oliva, les anem fregint, i a mida que ja estan fregides, amb l'aranya de filferro les anem posant en una safata amb paper de cuina, per treure l'excés d'oli i les reservem.
Tot seguit, en una cassola de terrissa amb un raig d'oli, sofregim: la ceba picada, una fulla de llorer, i dos alls pelats, i quan tot plegat ja esta mig fregit, hi afegim tres cullerots de sofregit de tomàquet i un got de vi blanc, i deixem que redueixi.
Seguidament, hi afegim tres cullerots de brou de pollastre casolà, i deixem que arrenqui el bull durant uns dotze minuts, i tot seguit hi afegim: les mandonguilles, les carxofes i les faves, corregim de sal, donem unes voltes amb les nanses de la cassola, i deixem que s'acabi de coure tot plegat uns deu minuts més, apaguem el foc, i deixem que reposi durant cinc minuts, i ja tenim la cassola a punt per servir a taula, amb uns estalvis a sota.
Comparteix aquesta recepta: