Estofat de mongetes vermelles (pintes)
Plat típic de l'Alt Berguedà. és un plat la seva recepta ens ve de la bona amiga Àngela de Vallcebre.
Categoria:
Tipus de plat: Estofat
Estació:
Dificultat: Mitjana
Ingredients
- 500g de mongetes vermelles (pintes)
- 250g de morro de porc o orella o peus de porc (segons preferències).
- 2 botifarres negres d'arròs tallades a rodanxes
- 4 patates Kenebec o Puntiak vermelles.
- 1 fulla de llorer.
Pel sofregit:
- 1 ceba 1 gra d'all 200g de tomaquet cru.
- Sucre
- Sal
Bunyols de pa:
- Molla de pa de pagès
- 2 grans d'all.
- Julivert
- 1 ou.
Elaboració
El dia abans posar les mongetes en remull.
Fer el sofregit amb la ceba l'all i el tomàquet amb un polsim de sal i un polsim de sucre. Quan és fet el reservem.
Fregim amb poc oli la botifarra negra que hem tallat a rodanxes i la reservem.
Posem a coure en una olla amb aigua les mongetes, el morro o el tall escollit i la fulla de llorer. Mantenim el foc baix i vigilem que no s'acabi l'aigua i n'anirem afegint de freda si cal.
Quan falti poc hi afegirem les patates a daus que anirem trencant amb ajuda d'un ganivet, per tal que deixin anar el seu midó.
Un cop cuites les patates hi afegirem el sofregit i la botifarra que hem reservat, un cop fet un xup-xup d'uns minuts, es retira del foc.
Per fer els bunyols de pa posem en un bol la molla de pa, l'all rallat o tallat petit, el julivert i un ou. Ho remenem tot amb l'ajut d'una forquilla procurant no trinxar-ho, ho volem només remenat.
En una paella posem oli a escalfar, amb un cullera anem agafant la massa que hem preparat i la fregim. Tant bon punt els bunyols són torrats es reserven a banda.
Arribats a aquest punt es poden servir les mongetes amb els bunyols a banda o bé es poden incorporar els bunyols a l'estofat que hem retirat del foc.
Notes
Es preferible fer-ho en una olla per tenir el xup-xup, però si volem anar més ràpid es pot fer a l'olla a pressió
Comparteix aquesta recepta: