Calçots a la brasa i calçotada
Categoria:
Típica de:
Estació:
Dificultat: Mitjana
Ingredients
- Manats de calçots ( hem de preveure uns 30 calçots per persona )
- Per 10 persones són uns 300 calçots
- Llenya de podar el ceps de vinya
- Ingredients per la salsa
- 1 Cabeça d'alls
- 1 all cru,
- 100 grams d'ametlla torrada pelada,
- 50 Grams d'avellanes torrades,
- 4 o 5 tomàquets madurs,
- 2 nyores o pebre vermell,
- una llesca de pa sec,
- Vinagre, oli d'oliva, sal.
Elaboració
Elaboració dels calçots
Amb el foc fiu els anem posant en un utensili especial ( veure la foto )
Els calçots es cuinen a la brasa (i si no és possible, els fem al forn) i un cop rostits, és a dir, quan la punta està tendra i la capa externa completament negra (socarrimada), s'emboliquen en paper de diari perquè en el moment de menjar-los segueixin calents. Es porten a la taula encara embolicats i posats sobre una teula.
Elaboració de la salsa:
Posa les nyores en remull en aigua tèbia. Nansa al forn els tomàquets i la cabeça d'alls, quan s'hagin refredat una mica, pela ambdós ingredients i disponlos en un bol, afegeix sal i oli en fil mentre tritures perquè lligui.
Torra la llesca gran de pa (millor si és només la molla) i mójala en vinagre. Incorpórala al bol trossejada, afegeix també l'all cru i la carn de la nyora (retirant acuradament de la seva pell amb una cullereta o la punta d'un ganivet). Si no disposes de nyores, pots condimentar amb pebre vermell picant o dolç, o una barreja d'ambdós, bastarà amb dos culleradetes. Torna a triturar.
Ara afegim les ametlles i les avellanes, hi ha qui deixa la salsa romesco molt fina triturant tot, però a nosaltres ens agrada més amb la consistència que proporcionen els fruits secs picats fins (no pols), així els trobem en menjar els calçots amb una textura i sabor deliciós. Pots picar al morter o amb el robot de cuina.
A nosaltres ens agrada que la salsa romesco estigui consistent, si tu la vols alguna cosa més clara, només cal afegir una mica més d'oli d'oliva o posar menys fruits secs i pa.
Notes
Fins a finals de març o principis d'abril, podem gaudir dels calçots i la calçotada, una festa gastronòmica tradicional catalana els ingredients principals són els calçots i la salsa romesco amb la que s'acompanyen.
Col .loquialment un calçot és una ceba tendra, però no és qualsevol ceba, és un brot de ceba blanca que ja està desenvolupada i que ha estat replantada en el terreny.
Cada comensal fa ús d'un enorme pitet especial per calçotades, la fi és no preocupar-se per embrutar i gaudir menjant. Els calçots s'agafen per la punta superior de les fulles, tirant cap avall per pelar- la i a continuació mullar a la salsa romesco, el sumun de la recepta.
Els calçots es mengen d'una manera molt peculiar, tan peculiar com el seu sabor, el que els prova per primera vegada, sol repetir, no només pel bons que estan, sinó per la festa que es viu al voltant de la calçotada.
Comparteix aquesta recepta: