Meitats d'api-nap o api-rave al forn
Categoria:
Recepta per forn
Típica de:
Estació:
Dificultat: Mitjana
Ingredients
- 1 safata per gratinar de 20 x 25 cm
- Mantega per untar la safata
Salsa:
- 300 g de carn picada
- 1-2 cebes, picades
- 1 gra d'all, picat
- Mantega clarificada
- 1 cullerada de farina
- 2-3 cullerades de puré de tomàquet
- 1 llauna de tomàquets pelats, de 400 g
- 1 dl de vi blanc o brou
- Sal
- Pebre
- 1 fulla de llorer
- Romaní i farigola
Api:
- 2 apis-nap
- 1 cullerada de suc de llimona
Farciment:
- 1-2 tires d'api amb les fulles, tallades en petits cubs o tires
- Mantega per sofregir
- Sal
- 50 g de formatge Gruyère ratllat gruixut,
- Fulles d'api per decorar
Elaboració
Per a la salsa:
Sofregeix, la carn, les cebes i l'all en la mantega.
Afegeix la farina, deixa torra uns breus moments, sense que es cremi.
Agrega el puré de tomàquet i barreja bé.
Afegeix el tomàquet (de llauna incloent-hi el suc), el vi blanc o negre, i el brou, assaona al gust.
Tapa i cuina a foc lent durant 1 hora a 1 hora i mitja a foc lent. Si fos necessari, afegeix més líquid.
Per l'api:
Pela els apis, talla per la meitat i cuina fins que estiguin tendres, d'uns 20 a 25 minuts en aigua, suc de llimona i sal, escorre. Amb una cullera de París buida lleugerament les meitats, pica en trossos més aviat grans, la polpa que és buidat i reserva. Posa les meitats d'api en la font per gratinar prèviament untada amb la mantega.
Per al farciment:
Amorteix l'api i les fulles en la mantega, fins que estiguin tendres. Afegeix la polpa d'api que hem buidat i assaona al gust. Deixa refredar lleugerament, i barreja amb el formatge. Estén el farciment en les meitats d'api i enforna de 10 a 15 minuts al mig del forn
preescalfat a 220 graus.
Prepara les meitats dels apis en els plats i serveix amb la salsa
Decora els plats amb fulles d'api i serveix de seguida.
Notes
L'api-nap és una gran arrel generalment molt gruixuda, esfèrica i envoltada de petites arrels secundàries, que solen ser retirades per a la seva comercialització. El seu color és marró terra i la seva carn és dura i compacta de color blanc groguenc. És molt suculenta i d'acusat sabor a api, però més dolç i perfumada.
L'api-nap (Apium graveolens var. Rapaceum) és també conegut com a api rave i pertany a la família de les apiàcies. Posseeix unes fulles teses i pinnades.
La conservació a 0-1,5ºC i 85-90% d'humitat relativa permet emmagatzemar-ho perfectament unes 7 setmanes. Una vegada en la llar s'aconsella guardar-ho en el frigorífic a l'interior d'una bossa de plàstic perforada.
A Espanya no es conrea pràcticament, no obstant això es produeix abundantment en tots els països de l'Europa occidental, sent un vegetal de consum popular, sobretot a Alemanya, Suïssa, Itàlia, França, i Anglaterra.
Tallat en tires o rallat és ideal en amanides i bullit s'utilitza en nombrosos guisats, resultant així mateix una excel•lent guarnició per a plats de carns i peixos.
Us deixo aquestes dues fotografies perquè us feu una idea del que és l'api-nap
Comparteix aquesta recepta: