Bacallà Espiritual
Categoria:
Recepta per forn
Típica de:
Estació:
Dificultat: Mitjana
Ingredients
- 600 grs de Bacallà
- 2 Patates
- 400 ml de Salsa Beixamel
- 2 Pastanagues
- 1 Ceba
- 1 gra d'all
- 1 Full de Llorer
- Oli d'Oliva
- 80 grs de formatge Parmesà ratllat
- Mantega
- Nou Moscada
- Sal
- Julivert
Elaboració
Dessalem el bacallà amb 36 hores d'antelació, en aigua freda, canviant-li d'aigua diverses vegades durant aquest temps. Quan anem a utilitzar-lo, posem aigua en una cassola i introduïm el bacallà. El escalfem sense que arribi a bullir i ho deixem per espai de 10 minuts. Passat aquest temps el traiem, el escorrem bé i deixem refredar. Pelem les patates, les rentem i les tallem per fer patates palla, amb ajuda d'una mandolina. Posem abundant oli en una paella, l'escalfem i anem fregint les patates de poques en poques, perquè no s'enganxin entre elles. Les anem traient a un colador que posem damunt d'un paper absorbent, perquè absorbeixi l'excés d'oli. D'aquesta manera no s'estoven i quedaran cruixents. Salem una mica al finalitzar. Preparem una beixamel com de costum i hi afegim nou moscada. Podem fer-la amb una mica de brou de peix perquè resulti més saborosa. Tallem la ceba a la juliana i ratllem les pastanagues. Trossegem el julivert i l'all molt picadets. Posem oli en el fons d'una paella i afegim la ceba. Remenem i deixem pochar. Incorporem l'all i la fulla de llorer. Deixem a foc suau fins que la ceba estigui tendra, però sense arribar a agafar color. Llavors incorporem la pastanaga, i assaonem amb una mica de sal i nou moscada. Remenem bé i deixem uns 8 minuts perquè es faci la barreja lentament. Mentrestant netegem els trossos de bacallà, els traiem la pell i les espines i els separem en resquills (lascas). Traiem la fulla de llorer a les verdures i afegim el bacallà. Remenem i deixem cuinar de 2 / 3 minuts. Preescalfem el forn a 190 graus amb gratinador. Posem en una safata de forn les verdures pochadas amb el bacallà. Per sobre posem les patates fregides. Remenem tot una mica i cobrim amb la beixamel. Empolvorem de formatge ratllat i unes nous de mantega i ho posem al forn a gratinar. Quan la superfície estigui ben daurada, el traiem i empolvorem de julivert picat. Ho deixem reposar 5 minuts i servim immediatament.
Notes
La recepta és impressionant. És una recepta típica de Lisboa, que es pot trobar a molts restaurants. En aquest cas es basa en la recepta del xef Hernani Ermida. Als que us agradi el bacallà no dubteu a provar-la. Saborosa, lleugera, molt completa i ideal també, per posar-la en cassoletes individuals en uns entremesos o un aperitiu.
Comparteix aquesta recepta: