Sopes mallorquines
Categoria:
Tipus de plat: Sopa
Típica de:
Estació:
Dificultat: Mitjana
Ingredients
Verdures:
- Una col
- Una coliflor
- Un grapat de bledes o espinacs
- Un pebrot vermell i un de verd
- Dos tomàquets de ramallet o madurs
- Una ceba
- També s'hi pot posar pèsols i mongeta tendre, faves tendres i carxofes. Aquests ingredients són opcionals.
- Oli d'oliva
- Sal i pebre negre
- 250g de pa de sopes o pa tallat a llesques molt fines
Elaboració
Netejar i tallar a la juliana o en trocets petits totes les verdures. En una olla gran es posa un rajolí d'oli i es comença a fer un sofregit. Primer la ceba i el pebrot i quan comença a dorar-se se li afageix el tomàquet. A continuació hi posarem les llegums que volguem i al cap d'una estona la resta de verdures. Taparem l'olla per tal que es vagi fent amb la seva pròpia aigua. Quan les verdures hagin perdut el volum i estiguin mig fetes, tot just ho cobrirem d'aigua, li afagirem la sal i el pebre negre i deixarem que vagi bollint a foc lent fins que tot estigui ben cuit.
Mentres es va fent, posarem les llesques fines de pa al fons d'una cassola de fang amb un rajolí d'oli.
Quan les verdures estiguin al punt, amb l'ajut d'una escumadera anirem escaldant el pa de la cassola amb tots el ingredients de l'olla. No cal posar-li el brou que hagi quedat ja que han de quedar mig seques.
Es serveix a la taula amb la mateixa cassola.
També hi ha cases que comencen el sofregit amb uns quants tallets de costella de porc i quan ja està tota la verdura feta, li afageixen uns bocinets de sobrassada i ho remenen tot fins que queda desfeta.
Notes
La base d'aquest plat és la col, la coliflor, les bledes i el sofregit. Totes les demés verdures són opcionals al gust del cuiner.
Anécdotes: quan vas a un restaurant de Mallorca i demanes sopes mallorquines, el cambrer, al veure que no ets de l'illa acostuma a informar-te que no son brouoses contrariament a lo que s'enten a la península per sopa.
Comparteix aquesta recepta: