Rap rostit amb moixernons a la mel

Categoria:
Tipus de plat:
Recepta per
Típica de: Espanya → Catalunya
Estació:
Dificultat: Alta

Ingredients

  • 12 talls de rap (3 per persona)
  • 8-10 cloïsses gallegues
  • 8-10 gambes vermelles
  • 6/8 pebrots del piquillo
  • 35/40 gr. moixernons secs
  • 1 ampolla crema de llet (nata líquida) de 250cl.
  • 4/5 cullerades de mel
  • Fumet de peix (caps del rap, peix de roca, crancs, galeres, espines de llenguado, etc...)
  • Oli d'oliva verge extra
  • Pebre negre
  • 4 alls
  • 1 ceba
  • Sal

4 racions

Elaboració

NOTA PRÈVIA: Si voleu veure el procès d'elaboració complert en imatges, visiteu el bloc http://lacuinadesempre.blogspot.com.
Una plat realment magnífic, pel meu gust.
ELABORACIÓ
Prepararem un fumet de peix amb els caps dels raps, una mica d'herbes pel caldo, peix de roca, crancs, etc...
Jo normalment el faig el dia abans o el cap de setmana abans i el congelo.
Abans de res, poseu els moixernons secs en un bol amb aigua per a que s'hidratin.
Rentarem bé el rap i les gambes vermelles.
En una paella gran amb abundant oli, fregirem una mica les gambes (no del tot). La idea és que l'oli ens agafi el gust de les gambes.
Les reservarem en un bol apart.
Ara salem, empebrem i enfarinem el rap.
El fregirem per totes dues bandes fins que quedi daurat, però sense la intenció de coure'l, ja que més tard anirà al forn.
Anem reservant els talls de rap ja fregits en una safata pel forn. Com veieu n'he fet uns quants.
Amb les gambes que teniem fregides, la meitat les guardarem per a decorar el plat i l'altre meitat les pelarem però no llenceu les pells ni els caps.
També, en el mateix plat, prepararem uns 6/8 pebrots del piquillo i ho reservarem tot plegat.
Tallarem els alls...
...i en el mateix oli de fregir les gambes...daurem una mica l'all.
Seguidament incorporem la ceba picada i els pebrots del piquillo. No us amoïneu pel tamany dels pebrots, ja que desprès ho passarem pel turmix. Deixem que es dauri la ceba.
Agafem els caps i les pells de les gambes i amb l'ajuda d'un "xino" i una ma de morter...extreure'm tot el suquet que es pugui. Aquestes poquetes gotes són molt concentrades i es nota molt si ho posem o no.
Escureu bé el xino dins la paella.
Teniem els moixernons rehidratant-se amb aigua. Ara serà el moment de posar-los a la paella per a fer la salsa, però nomès la meitat (ja que ho triturarem). L'altre meitat els utilitzarem per posar-los per sobre del rap.
També teniem el fumet preparat.
Tirem un litre de fumet de peix i deixem coure durant uns 10 minuts a foc mitjà.
Si ho tapeu millor. Podeu rectificar de sal en aquest moment.
Mentre es fa la salsa....prepararem unes patates per acompanyar el plat.
Les he talles quadradetes i petites.
En una paella amb abundant oli calent....fregirem les patates.
Un cop escorregut l'excès d'oli....saleu-les...i les reserveu en un plat.
Tornem a l'altre paella. Tirem tot el contingut dins un b ol....
...i ho triturem amb el turmix....
Un cop ben triturat, agafem una olla de mida mitjana i aboquem la salsa.
A foc mitjà, incorporarem la nata líquida.
Quines aigues que fa, eh?....qué maco !!!!!
Remeneu bé la salsa i fusioneu els colors. Deixarem que es faci una mica la nata (3/4 minuts) sense deixar de remanar.
En aquest moment incorporem la mel....que li donarà un toc dolç i molt especial a una salsa que tindrà un gust contundent (pels moixernons). Podeu rectificar de sal novament.
Tirem l'altre meitat dels moixernons per sobre del rap.
Deixem un minutet més....
...i vertim la salsa per sobre del rap...
...fuasssss !!...quins colors !!!...i per què no podeu olorar-ho...que si no....
Ara, posarem la safata al forn, a 200ºC...uns 5 minuts, bàsicment per acabar de fer el rap i escalfar-ho tot plegat. Col.locarem les gambes per sobre. No cal que quedi maco, ja que serviré els plats ja muntats.
Mentre, en una paella ben calenta....tirarem una mica de sal....i les cloïsses que hem tingut tota la nit amb aigua i sal (per purgar-les de sorra). Ho remenem una mica....
...i tirem un bon rai de vi blanc...amb alegría !!!...com es veu a la foto !!!...juass !!!
Baixeu una mica el foc i tapeu la paella. La idea és que s'evapori l'alcohol...i que s'obrin les cloïsses.
Ja s'han obert...nanos...i ja les podem incorporar a la nostre formidable safata pel forn...però quan quedi nomès un minut de forn, per a no resecar la cloïssa, nomès calentar-la.
Hem acabat.
Ja ho tenim.
Però em fa ràbia per què aquest día anava una mica de bòlit (amb tants convidats) i no vaig poder fer fotos més maques del plat, amb tranquilitat.
No m'acaba d'agradar la presentació...però us puc ben assegurar que estava exquisit....dels millors guisats de peix que he fet.
La prova es que no en va quedar gaire....i tothom va quedar ben tip.
Havia pensat de fer unes boletes de patata...o unes boles de puré de patata amb una mànega pastissera, però no vaig tenir més temps...que per a fer unes vulgars (però bones) patates quadradetes.
Bon Profit !!!

2h

Notes

Jo l'he acompanyat amb unes patates quadradetes, però per què tenia una mica de presa (arribaven ja els convidats), però recomano un altre acompanyament, com un arròs o un puré, uns espàrregs, etc...


Recepta de cuina de Rap rostit amb moixernons a la mel
Bo de debò !
per Albert Vilas

Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes   Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

1828 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.

Desada com a favorita per:


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: