Pastís de la diada
Típica de: Espanya → Catalunya
Estació: tardor
Dificultat: Alta
Ingredients
- Pa de pessic
- Iema pastissera
- Sucre bany
- Ametlla crocant
- Melmelada de prèssec
- Brandi (conyac)
- Gelatina de poma
- Colorant vermell
Variants:
- El podeu farcir amb crema pastissera, trufa de xocol.lata o la melmelada que més us agradi
- Podeu utilitzar xocol.lata o altres ingredients per a donar l'acabat lateral en comptes del crocant
8 racions
Elaboració
ELABORACIÓ
Un dia abans haurem de preparar la iema pastissera i el sucre bany. Us haureu de mirar totes aquestes receptes prèviament.
L'ametlla crocant la podeu comprar feta o simplement obviar-la, ja que nomès la volem per a rematar les cantonades del pastís.
EL SUCRE BANY
Us recomano la lectura de la recepta del "sucre bany".
L'almívar ja el tinc a la nevera preparat.
LES QUATRE BARRES DE SILICONA
Com farem les quatre barres de la senyera?....amb gelatina. Ja us he parlat altres vegades d'aquesta gelatina de poma, que podeu trobar en botigues especialitzades (Makro, Sole i Graells, etc...).
Utilitzarem un colorant de pastisseria de color vermell.
En un bol, hi posarem una mica de gelatina de poma a escalfar.
Mentre, prepararem una safata plana amb una fulla de paper "cuisson". És molt important que la base sigui plana.
Escalfeu-la a foc lent....si no la cremareu.
Amb una varilla, la podeu ajudar a desfer els grumolls.
Un cop arrenqui el bull, la deixarem bullir uns 30 segons i pararem el foc.
Tirarem la punteta d'una cullera, ja que aquest colorant és molt potent. Remeu bé la gelatina.
Seguidament, escampeu-la a sobre de la safata.....la idea es fer una capa fina uniforme.
No us preocupeu si no arriba a les bandes.
Controleu el gruix...que sigui raonable.
Quina foto més guapa, oi?
Aquesta gelatina es refreda molt ràpid i la podrem tallar de seguida.
Tallarem quatre tires de l'amplada d'un dit, més o menys. Amb això decorarem el nostre pastís.
Veureu que podeu treballar-la amb facilitat.
Com que jo l'he fet el dia abans, la guardaré a la nevera tapada amb paper de film.
El film evitarà que agafi olors.
EL PA DE PESSIC
Us recomano la lectura de la recepta del "pa de pessic" tradicional.
Muntarem les clares i les iemes per separat
Finalment, ho barrejarem tot amb la farina...amb molt de compte per que no s'abaxi.
He utilitzat un motlle de silicona quadrat per què m'anirà millor per donar-li la forma d'escut.
Aquesta silicona és fabulosa....no s'enganxa mai.
Ha quedat flonjo com jo volia.
Com que l'he fet el dia abans, el taparé amb un drap de cuina i el guardaré a la nevera.
EL PASTÍS DE LA DIADA
Ara ja tenim tots els ingredients apunt. Nomès ens quedar fer el pastís pròpiament.
Com sempre, preparem el bany del pastís amb una barreja d'almívar i brandi (80% i 20).
Agafarem el pa de pessic i el retallarem donant-li la foorma d'escut. Es aconsellable treure la part dura (crosta) dels voltants i d'adalt, deixant nomès la capa de sota que no es veu. Així us quedarà més maco. Vaja, que és com es fa a les pastisseries.
Els retalls de pa de pessic no els llenceu. Els podeu guardar a la nevera o congelar-los per a fer uns borratxos...o un puding de poma.
Més o menys ja ho tenim.
Ara l'obrirem per la meitat.
Banyarem sense por la capa inferior del pastís.
A sobre hi posarem un pot de melmelada de prèssc (prèviament treballada per donar-li més untuositat).
Que no arribi a les cantonades, per què si no desprès queda lleig.
Podeu apurar...però sense sobrepassar els bordes.
Cobrim amb l'altre capa de pa de pessic i tornem a banyar.
Com que tenim la iema pastissera feta, la remenarem una mica.....
...i cobrirem el nostre pastís.
Poc a poc i bona lletra. Veureu que cada cop us queda millor, encara que la pràctica també fa, clar.
Intenteu que us quedi el millor posible.
Mentre, anirem escalfant la nostre gelatina de poma.
I quan estigui apunt banyarem el pastís.
Amb un ganivet retallarem el sobrant de gelatina i el retirarem. En aquest moment s'hauria de posar l'ametlla crocant al voltant, però com que encara no la tenía feta....la posarem desprès.
Ja podem preparar un cartró amb una blonda de la mateixa mida.
Col.locarem el pastís en la blonda.
Un cop tenim fet (o comprat el crocant)....
...el posarem pel voltant del pastís...intentant que s'engaxi a la part lateral...
...i eliminant l'excès d'ametlla.
Nomès ens queda col.locar les quatre barres de gelatina.
Heu de mesurar bé les distàncies.
Podeu rectificar una mica...però penseu que la gelatina vermella tacarà la base, per tant....procureu fer-ho bé, carallots !!!!
Doncs ja el tenim llest per guardar-lo a la nevera.
Ha quedat maco , eh?...doncs ara feia uns 12 anys que no feia aquest pastís...i gràcies al bloc...l'he recuperat.
El servirem amb una ampolla de cava ben fresqueta....una Juve & Camps o un Gramona...una cosa bona.
I fins aquí aquesta elaborada recepta...que podeu fer (ben planificada) en dos dies.
Bon Profit !!!
3h
Notes
Com segurament ja sabreu, per la Diada Nacional de Catalunya (11 de Setembre), a les pastisseries es fa el pastís de la diada. Aquest pastís és fa amb pa de pessic en forma d'escut heràldic, està farcit de crema o melmelada, envoltat de iema i acabat per sobre amb quatre tires de melmelada de maduixa (o gelatina de color vermell) simulant les quatre barres de la senyera catalana.
UNA MICA D'HISTÒRIA
L'Onze de setembre Catalunya commemora la derrota que va patir el 1714 a mans de les tropes de Felip V de Borbó.
Catalunya va ser una de les primeres democràcies del món: les Corts Catalanes incorporen representants de les ciutats i viles des de l'any 1283. L'any 1700 mor sense descendència Carles II l'Encisat, últim rei de la dinastia dels Àustria a Espanya i la seva successió esdevé un problema de política internacional.
Les forces de Felip de Borbó , representant del centralisme francès, s'enfronten a les de Carles d'Àustria, representant de l'esperit federalista i descentralitzador.
El 1713, amb el tractat d'Utrecht, Catalunya deixa de rebre el suport de les forces aliades. Les tropes de Felip V assetgen Barcelona durant 13 mesos fins el triomf, el setembre de 1714. Amb el retorn de la democràcia a l'Estat espanyol, Catalunya l'any 1979 va aprovar un Estatut d'autonomia amb el qual es va dotar el país d'unes institucions i d'un govern propis (la Generalitat i el Parlament de Catalunya).
El 8 de Setembre de 1977 el Gremi de Pastisseria de Barcelona va presentar la nova especialitat anomenada "El Pastís de la Diada", amb la finalitat d'honorar la Festa Nacional de Catalunya que se celebra l'11 de Setembre. L'autor i creador del Pastís de la Diada va ser el Mestre Pastisser de Badalona Miquel Comas i Figueras.
Una comissió del Gremi de Pastisseria es va traslladar expressament a la localitat francesa de Saint Martin-le-Beau, per lliurar el primer Pastís de la Diada al Molt Honorable President de la Generalitat a l'exili Josep Tarradellas, on tenia fixada la seva residència.
Ara, us explicaré com el feiem a la nostre pastisseria.
Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes Afegir etiqueta
Enllaça aquesta recepta:
4631 visites.
Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.