"Lo peix del caldo"
Categoria:
Típica de:
Estació:
Dificultat: Mitjana
Ingredients
- 1,5 kg. de cap-roig (polla)
- 1 kg. de lluerna
- 1 llenguado
- 10 llagostins o gambes vermelles
- 6 escamarlans
- 1 kg. de patates per bullir
- 1 l. de brou de peix vermell
- Allioli
- Oli d'oliva
- Sal
Per fer la picada:
- 6 grans d'all
- 5 grans de pebre negre
- 30 gr. ametlles/avellanes
- 2 nyores
- 3 tomàquets de penjar
- Uns brins de safrà
Elaboració
El dia anterior vaig preparar un brou de peix vermell....que fa una oloreta que no veas.
El buidarem dins una olla fonda.
Gairebé 3 litres de brou, he posat. L'escalfarem poc a poc.
Ara tirarem uns brins de safrà.
Tallarem les patates a trossos però que tinguin un gruix maco.
Mentre s'escalfa el brou, prepararem un picada.
Utilitzarem dues nyores i tres tomàquets de penjar.
Afegim unes boletes de pebre negre.
Escaldem les nyores i el tomàquets.
Pelem els alls.
Els afegim a la picada.
Pelem els tomàquets i les nyores...
...ja sabeu, aneu traient la carn de la pell amb una cullerea. La pell es llença.
Ho afegim tot a la nostra picada.
Uns brins de safrà i ho piquem bé.
Si us canseu (com jo), ho podeu passar pel turmix.
Ara netegem bé el peix...
...quins lloms més guapos de lluerna, eh?
...i el llenguado que no falti.
Com que el caldo ja bull...afegirem les patates..
Netegem les gambes i els escamarlans.
Afegim també el peix...
...la lluerna...
...l'escòrpora...
...la picada...
...ho remenem amb compte...
...i hi incorporem el marisc...
Una remenada...ho salem...
...i ho taparem...s'ha de coure uns 10 minuts...
Un cop fet, ho servirem en una safata gran...tot barrejat...
A taula muntarem el plat...
Una mica de patata, de gambes, d'escamarla, de peix...i sobretot, de caldo.
I finalment, si us agrada clar, un parell de cullerades d'allioli claret (recepta ràpida).
Avui, he decidit acompanyar-ho amb un albarinyo Granbazán.
Excel.lent combinació, nanos.
Aquest plat es menja així, axafant tot el peix (lliure d'espines) amb la patata i l'allioli.
Fuass....aquesta foto ho describeix perfectament.
Finalment, amb el caldo/brou sobrant....farem els fideus rossejats de segon.
Bon Profit !!!
Notes
Digueu-li com volgueu: "Lo peix del caldo", "Lo caldo del peix", "Peix del Caldo" ó "Del Caldo".
Una recepta de les terres de l'Ebre que feia molt temps que buscava. L'única referència que he trobat ha estat en el Corpus Culinari Català (nº 472) però no és ben be la que jo he tastat en el restaurant Casa Asmundo de Sant Carles de la Ràpita.
Allà no li posen llagostins ni escamarlans, ni el fan tan elaborat (penso), però molt i molt bo.
En qualsevol, i resumint, per fer aquesta recepta es tractaria de fer un caldo de peix on bullirem patates i peces grans de peix que servirem amb allioli....i ho axafarem tot barrjat dins el plat. Amb el caldo sobrant, i com a segon plat, servirem uns fideus rossejats que es menjaràn sense allioli.
Disfruteu d'un plat exquisit d'un lloc que m'aprecio i m'agrada molt.
De fet, vam estar apunt apunt apunt de comprar-nos una casa allà (ja anàvem a signar les arres)...però el destí va voler que ens fèssim enrere...i, tal i com estàn les coses ara, me'n alegro molt de no haver-ho fet.
És una zona que m'atrau especialment.
A les terres de l'Ebre es pot degustar un excel.lent marisc. Alguns segurament ja coneixeu el Devimar, a l'Ampolla, on es pot comprar marisc viu i de viver i que s'ha enderrocat darrerement per les obres del passeig marítim, situant les noves instal.lacions per sobre de les vies del tren.
La veritat es que a totes les poblacions properes al Delta es poden degustar bons i singulars plats com les anques de rana, el guisat d'anguiles o aquest que us presento ara, per no parlar dels rossejats, els suquets, etc...
...la pena es que hi hagi tants mosquits, oi?...però animeu-vos a visitar-lo, que val molt la pena !!!
Ara veiem com fer "Lo peix del caldo".
Comparteix aquesta recepta: