Xai de llet o lletó rostit
Categoria:
Recepta per forn
Típica de:
Estació:
Dificultat: Mitjana
Ingredients
- 2 Quarts de xai de llet
- Llard de porc
- Aigua
- Sal
Picada amb:
- 3 d'alls
- Una mica de sal grossa
- 1 Poc de vinagre
Elaboració
La carn del xai de llet, anomenat també lletó, és blanca i tendra ja que és un animal d'uns 25 o 30 dies de vida.
Per això aquest plat és tan deliciós i només necessita d'un bon producte, res d'espècies que "amaguin" el seu sabor.
El lletó pot pesar en canal 6 o 7 quilos, així que 2/4 pesaran sobre els 3 quilos i mig.
Tindrem per tant, una cama, un costellam i mitja cap o freixura (les vísceres, cor, fetge, etc.)
Això a gust del consumidor.
Quan anem a comprar el xai de llet li demanem al carnisser que ens li practiqui uns talls perquè la seva rostit i degustació posterior sigui més sucosa.
A casa li untem la pell amb una mica de llard i l'assaonem, si no disposem de mantega de porc podem fer-ho amb oli d'oliva.
El que busquem és que la pell es faci "crosta".
Col.loquem els quarts i la mitjana , en una cassola de fang ovalada o si no en la safata del forn.
Hi afegim un got gran d'aigua.
El posem al forn, prèviament escalfat a 180 º, hora i mitja més o menys.
A meitat del rostit, preparem la picada en un morter amb els alls pelats, una mica de sal grossa i un raig (no gaire gran) de vinagre.
Traiem la cassola del forn, donem la volta al lletó, tirem una mica de brou del rostit al morter, remenem i hi repartim per sobre de la carn de xai, si cal, afegim una mica més d'aigua al rostit.
Tornem a introduir la cassola al forn i deixem que s'acabi de fer.
Al final la carn ha de quedar torrada per fora i molt sucosa per dins amb salsa al fons de la cassola o font.
Comparteix aquesta recepta: