Briouates (dolços àrabs)
Categoria:
Postres i dolços
Recepta per forn
Típica de: Espanya → Catalunya
Estació: primavera estiu tardor hivern
Dificultat: Mitjana
Ingredients
- 250 gr. pasta de filo (o brik)
- 125 gr. mantega desfeta o ghee
- 300 gr. barreja de fruits secs picats (dàtils, festucs, nous, ametlles, avellanes, pinyons, panses, etc...)
Pel almívar aromatitzat:
- 2 tasses de sucre
- 1 tassa d'aigua
- 2 cullerades de suc de llimona
- 3 cullerades d'aigua d'azahar
- 3 cullerades de mel
- 1 rama de canyella
10 racions
Elaboració
NOTA
Dolç típic àrab.
Personalment m'agrada més que el "Baklava". Ja sabeu que els dolços àrabs estàn banyats amb un almívar fet amb mel.
Quan aneu a comprar mel us podeu trobar amb moltes varietats. Tingueu en compte que el seu color i sabor depenen de l'edat de la mel i de la font del nèctar. Les mels de color clar solen ser de millor qualitat que les fosques.
Trobareu aquesta recepta amb diversos farciments, sobretot salats. Els "Briouates" els podeu farcir amb una mica d'espinacs i pinyons....amb una mica de formatge "feta", pernil i dàtil....amb massapà...el que volgueu, que sempre queden deliciosos.
Endavant, doncs.
ELABORACIÓ
Abans de res, li treurem els pinyols a uns quants dàtils per a poder-los barrejar ambb la resta de fruits secs. Els dàtils són un producte que no utilitzem massa i tenen moltes propietats beneficioses pel nostre organisme.
He comprat una barreja de fruits secs cruus, que porten de tot una mica.
Ho picarem tot en una picadora (jo utilitzo la mateixa BabyCook).
Afegim els dàtils sense pinyol.
Ho piquem fins que quedi gra. Però no us passeu os farà una pasta...i ens interesa trobar el gra a la boca.
Ho reservem en un bol.
Ara, prepararem l'almívar. Penseu que l'haurem de tenir apunt per quan treiem la pasta del forn. S'ha de tirar roent a sobre de la pasta calenta.
Agafarem la llimona i li treurem tot el suc.
L'incorporem al sucre amb l'aigua. Nomès faltarà posar una rameta de canyella i escalfar-ho fins que bulli durant 15 minuts.
Mentre, anirem preparant tots els ingredients i totes les eines necesàries. Penseu que la pasta filo s'asseca molt ràpidament i per això hem de treballar ràpid.
Ho hem de tenir tot a mà abans de començar.
La pasta filo o brik, jo l'he comprat al supermercat BonPreu. Es pot fer a casa, però no s'acostuma a fer per què és molt laboriosa de fer. Penseu que són làmines de massa de la mida d'un full de paper.
Un cop oberta la pasta, posarem un drap humit a sota...
...i un altre per sobre. Així, podrem anar agafant làmines de pasta filo...i la resta no s'assecaràn.
El sucre ja comença a bullir.
Agafarem una làmina de pasta filo, la pintarem amb mantega desfeta (jo he utilitzat mantega clarificada ghee) i la doblegarem fins a dues vegades. Sempre pintant per a enganxar bé cada capa.
També podeu utilitzar la meitat d'una fulla de pasta filo...i quedaràn més petitets.
Mentre, l'almívar ja gairebé el tenim...
Serà el moment d'afegir l'aigua d'azahar, que aigua aromatitzada amb les flors del arbres tarongers.
Aquesta marca està en tots els supermercats, encara que jo l'he comprat al Makro.
Retirem l'almívar del foc i afegim la mel...
Remenem bé....i ho reservarem.
Ara, posarem una mica de farciment en una cantonada, procurant fer la forma d'un triangle.
Anirem plegant la pasta sobre sí mateixa...fent triangles...fins que ens quedi així.
Ho pintarem amb mantega i li tirarem un polsim de festuc en gra.
Seguirem fent el mateix procès per cada un de les pastes.
Penso que queda clar com s'ha de fer, oi?
Ja en tenim dos....
Poc a poc i bona lletra...és un procès molt laboriós.
De moment en courem quatre, a 180º durant 25 minuts.
Ja els tenim cuits.
Nomès ens queda banyar-los amb l'almíbar que teniem preparat.
Han quedat super-cruixents....com havia de ser, vaja.
Ja els podrem servir.
En qualsevol cas, estàn molt millor a l'endemà de fer-los.
Quines ganes de fer-li una mossegada !!!
El farciment està genial, encara que la propera vegada els faré amb salat...no sé....una crema de roquefort amb pernil ibèric?....fuassss !!!!
Per cert, si us agraden aquests dolços, us recomano visitar la recepta dels "Baklava".
Bon Profit !!!
3h
Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes Afegir etiqueta
Recepta arxivada a:
Enllaça aquesta recepta:
2540 visites.
Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.