Xató
Categoria:
Amanides i plats freds
Típica de: Espanya → Catalunya
Estació: primavera estiu
Dificultat: Fàcil
Ingredients
- 1/2 escarola
- Anxoves de l'escala
- 100 gr de bacallà esqueixat i dessalat
- Olives arbequines (o negres)
- 1 llauna de ventresca de bonito o melva o tonyina
- Ceba escalivada
- Oliv d'oliva verge extra
- Per la salsa romesco
- 1 tomàquet
- 1 ceba
- 3 alls
- 2 nyoras (o concentrado de pimiento choricero)
- Bitxo o caiena
- 50 gr d'ametlles torrades i avellanes torrades (sense pell)
- 1 llesca de pa torrat
- Un raig de vinagre de vi blanc
- Oli d'oliva
- Sal
4 racions
Elaboració
Primer us recomano que feu la salsa romesco, sempre que us decidiu per comprar-la feta, que n'hi ha de molt bones.
Un cop tenim el bacallà ben net i esqueixat, el reservarem en un plat amb oli d'oli i vinagre de mòdena i ens disposarem a montar el plat.
Abans de res a mi m'agrada posar una capa de salsa al plat.
A sobre, hi posarem l'escarola ben rentada i seca.
A continuació li afegirem la ceba, el bacallà, les olives, les anxoves i la ventresca. Tot col.locat amb una mica de gràcia, no sigueu bandarres....!!
Un bon raig d'oli d'oliva per sobre i ara escamparem unes cullerades de salsa romesco per sobre.
I ja ho tindrem.
Molt saludable...i molt bona amanida....i fem país, tú, que no està malament.
Per la salsa romesco
Unes hores abans posarem en remull (aigua calenta) les nyores i el bitxo. Així , més tard podrem separar millor la carn de la pell. Nomès ens interesa la carn.
En el forn, es posen a escalivar el tomàquet, la ceba pelada i tres alls sense pelar. Uns 20 minuts.
Mentre, en una ma de morter o en un pot pel turmix, posarem els fruits secs, sal, bitxo, 2 nyores o 2 cullerades concentrat de nyora. Triturar-ho una mica.
Quan tenim el tomàquet, la ceba i els alls, pelem el tomàquet i el posem dins també. Mitja ceba escalivada i els tres alls pelats.
Passar el turmix i desfer-ho tot bé.
Anar tirar miquetes d'oli (en plan all-i-oli) i anar barrejant fins arribar a la quantitat desitjada de salsa.
La idea, una miqueta, és montar la salsa, per això tractarem de lligar l'oli.
Tirar un raig de vinagre i barrejar.
Finalment, desfer la llesca de pa torrat a dins i barrejar.
1h
Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes Afegir etiqueta
Recepta arxivada a:
Enllaça aquesta recepta:
1968 visites.
Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.