Adob per a peix
Categoria:
Salses
Tipus de plat: Salsa
Dificultat: Fàcil
Ingredients
- Chermoula, Marroc | Adobo, Andalusia
- Hi ha cuineres i cuiners que, arreu de la Mediterrània- per exemple, al Marroc mateix- creuen que la millor forma de preparar el peix és, simplement, fet a la brasa o fregit en oli d’oliva. Però als països del Magrib, també agrada el peix marinat amb aquest adob, anomenat chermoula, shermoula o tchermila (sona “xermila”). Es fa al Marroc i a Tunísia, i és molt similar a l'adobo andalús per a peixos com el cassó o mussola caralló.
- 2 cullerades d’ oli
- 2 gots de vinagre (opcional)
- 2 culleradetes de pebre vermell dolç
- 1/2 culleradeta de comí
- 1 pols de sal
- Celiandre (fresc; si no en trobeu, julivert)
- 1/2 culleradeta de pebre vermell
- 1/2 culleradeta de pebre vermell picant, bitxo o Caiena
Elaboració
Peleu els alls i piqueu-los en un morter amb el celiandre. Hi afegiu la resta d’ ingredients i ho remeneu bé.
Amb aquesta barreja feu marinar el peix, prèviament net – sencer o a talls-durant unes hores. Després el feu coure al vostre gust- fregit, al forn,al vapor…-. Serviu-lo tot seguit, acompanyant-hi més salsa que haureu guardat a part, sense posar-hi el peix.
15min
Notes
També s’ hi pot posar all, llorer, celiandre, farigola,ceba, suc de llimona, etc.
Al gust de Tunísia, s’ hi pot posar harissa, canyella, pètals de rosa, panses…:ens recorda, en aquest cas, certes preparacions medievals i fins i tot romanes. També, al gust d’ Algèria, pot incloure gingebre, farigola, celiandre fresc, pebre,safrà…
Si la trobeu massa forta, la podeu rebaixar amb aigua. Aquesta perfumada barreja serveix per peixos d’ aigua dolça, com l’ alosa- força estimada al Marroc, tant entre els jueus com entre els cristians- i els de mar, tant blaus com blancs, incloent la bastina.
També s’ hi fan sardines farcides.
Amb les restes de peix marinat amb chermoula s’ elaboren altres plats, com bunyols o croquetes.
S’aplica també al fetge, el pollastre, les amanides, etc.
Recepta publicada al DGS per en Jaume Fàbrega: http://diarigran.cat/?p=13570
Etiquetes: Peix Afegir etiqueta
Recepta arxivada a:
Enllaça aquesta recepta:
2642 visites.
Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.