Arròs amb ceps

Categoria:
Tipus de plat:
Típica de: Espanya → Catalunya
Estació:
Dificultat: Mitjana

Valoració: Encara no te valoracions Afegir valoració

Ingredients

  • 400gr. arròs
  • 200gr. rap
  • 200gr. gamba vermella pelada
  • 100gr. ceps
  • 1 sípia mitjana
  • 1 ceba grossa de Figueres
  • 4 alls
  • 1 pastanaga gran
  • 1 tomàquet madur
  • 1 fulla de llorer
  • Peix de roca pel brou
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal

4 racions

Elaboració

NOTA
Un gust brutal.
Pel meu gust (que m'agraden molt els ceps) un plat exquisit de debò.

Si feu aquest plat, notareu aquella sensació tan difícil de tenir....on penses:

"...collons, això té la qualitat d'un molt bon restaurant...sembla mentida que ho hagi fet jo !!! "
...juassss...si,si...no us enganyo...us quedareu asombrats.
Un plat totalment recomanable.
És molt tipic de la Catalunya central (Bages/Berguedà).
No hi dubteu i feu-lo, si us plau.
És una recepta que he recuperat d'unes fitxes que tenia guardades la meva mare (dels anys 80), del programa de TV3 "La Cuina d'en Miquel", us enrecordeu?...aquell tio de bigoti?
Conec un restaurant a Balsareny (Cal Rufino) que el fan molt similar.
Si voleu fer país, us recomano acompanyar aquest plat amb un vi D.O. Bages, blanc picapoll o negre Merlot, però si no, com sempre un D.O. Rias Baixas lligarà amb qualsevol plat que contingui marísc i arrós.
ELABORACIO
Preparem tots els ingredients.
La salsa marró de la sípia no la llençeu que la barrejarem amb el tomàquet.
En aquest cas jo les he comprat sense el cap (una oferta que havia), però si no , ho feu igual i desprès utilitzeu els caps per a fer el brou de peix.
Abans de començar, si els ceps son secs, els posarem en remull per hidratar-los.
Comencem el plat, doncs. En una paella gran, calenteu oli i fregiu una mica d'all. Fregir les gambes vermelles.
Compte no se us torri massa l'all.
Un cop fregides les gambes, reservar i fer el mateix amb la sípia i el rap.
En aquesta ocasió ho he fet tot junt, però es millor coure la sípia a banda i el rap per un altre, ja que tenen coccions diferentes.
Ho reservarem tot plegat.
A continuació, farem un brou de peix: feu un sofregit amb la ceba, els alls, la pastanaga i li afegiu el peix de roca que tingueu, l'espina del rap, els caps de les gambes, etc...
En el meu cas, com que ja teniu brou de peix congelat, gairebé no he posat res de peix (nomès l'espina del rap).
Com tots els sofregits, l'heu de fer a foc lent i quedi ben torradet.
Mentretant, podeu tallar els ceps ben picadets.
Ja tenim el sofregit al punt desitjat. Afegiu l'aigua per a fer el brou.
En el meu cas he afegit fumet de peix que ja tenia, per tant, no em calia utilitzar peix de roca. Però vull que entengueu que podeu combinar les coses segons les vostres necesitats.
Tapeu-lo i a foc lent. Salar una mica.
Deixar que faci xup-xup durant uns 15-20 minutets aprox. Controleu que falti líquid. Penseu que l'objectiu és fer el brou amb el que courem l'arrós.
Un cop fet, el passarem pel minipimer i ho deixarem ben fi. Ho reservarem.
En la mateixa paella (no cal rentar-la), afegim una mica més d'oli i fregim una miqueta els ceps.
Li afegirem tot el que teniem reservat: les gambes, el rap i la sípia.
5 minutets remenant i ja podem afegir l'arrós. Una tassa de café plena d'arrós per persona i al final de tot, dues de regal poso jo.
Remenar tota l'estona. Notareu que l'arròs s'enganxa i ho heu d'anar evitant. L'objectiu és enrosir una mica l'arrós abans de coure'l.
Com sempre, amb tots els arrossos, aquest és el moment de deixar el plat tapat i esperar que vinguin els convidats o anar a fer un passeig pel barri, comprar el pa...el diari....a la farmàcia a comprar gelocatil, etc...
Tirar el brou de peix i salsar.
Aneu controlant-lo bé que se us pot enganxar molt fàcilment. La diferència d'utilitzar un fumet a utilitzar un brou de peix es que al portar sofregit, el "líquid" està més lligat i per tant, s'ha de vigilar més i s'ha d'anar remenant l'arrós. Rotllo "risotto", m'enteneu?. Hi podeu afegir una mica d'aigua si noteu que us quedeu sense líquid per a poder coure l'arrós. Són d'aquelles coses que s'aprenen amb la pràctica...però sempre hi ha un primer día per a tothom, no?
Com veieu el resultat és magnífic.
El gust d'aquest arrós, a mi particularment, m'agrada més que el de la paella de marísc....i es que sòc un apasionat del cep (Boletus Edulis).
Les gambes les he deixat amb pell en aquesta ocasió, però si no us voleu embrutar els dits....es poden pelar prèviament.
Un vi fresquet i a gaudir, nanos...
Com sempre, jo faig de "sobres" per què la meva doni pugui endur-se un "tupper" entre setmana.
Bon Profit !!!

2h


Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes   Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

4434 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.

1 comentaris:

Mercè Montardit diu:
Hola Albert,
prenc nota de la recepta i ben aviat la practicarè.
He fet una ullada al teu Blog i està molt i molt bé. ja l'he anotat a la meva llista de blogs a seguir.
Així mateix et convido a visitar el meu www.unestapes.blogspot.com

Felicitats!

Mercè

Afegir comentari
 


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: