Espatlla de xai al forn amb verdures i vi
Espatlla de xai al forn amb verdures, vi ranci i herbes de Provença.
Categoria:
Carns
Tipus de plat: Rostit
Recepta per forn
Típica de: Catalunya
Estació: primavera tardor hivern
Dificultat: Mitjana
Ingredients
- 2 espatlles de xai
- 1 o 2 cebes de Figueres
- Oli d’oliva
- Sal
- Pebre negre mólt
- Herbes de Provença
- 1 Copeta de vi blanc
- 1 Copeta de vi ranci
- 2 Tomates de penjar o de la poma
- 1 Cabeça d'alls
- 5-6 Pebrots de Padrón (o similar)
- Un carbassó mitjà
- 3 patates Àgata (o similar)
- 3 carrotes mitjanes
4 racions
Elaboració
Agafem l’espatlla, tallada cadascuna en quatre parts i li fem talls transversals com faríem amb un pit d’ànec a tots dos costats.
Salem l’espatlla -també als dos costats- i la posem en una safata d’anar al forn prèviament untada amb oli d’oliva.
Tirem un raig d’oli a sobre la carn i ho posem al forn a la potència màxima (200-250°C) amb escalfor a dalt i a baix.
Quan el greix s’hagi fos una mica i la carn sigui daurada, girem la carn per daurar l’altre costat.
Quan estigui feta la treiem fora del forn.
Mentre l’espatlla s’està fent (trigarà uns deu minuts) o just després agafem les cebes, les tallem en juliana i les posem a la paella a foc baix amb un raig d’oli i un pols de sal. Un cop cuita, la posem entremig dels talls de xai.
Seguidament, tallem les carrotes a tires gruixudes -a quarts-, les patates a daus grossos-rentades i sense pelar- (es poden reservar algunes patates per fregir-les a part i fer-les servir com a acompanyament), el carbassó a daus -també sense pelar-, i les tomates, els pebrots i el cap d’alls sencers.
Ho posem tot entremig de la carn.
Hi afegim un raig de vi ranci, un raig de vi blanc un vas d’aigua.
Hi tirem la sal, el pebre negre molt i les herbes provençals, sobretot a sobre la carn.
Ho entrem al forn a 150°C (sense ventilació) durant 30 minuts. Cada 5 minuts, amb una cullera sopera anem tirant el suc de la mateixa safata a sobre de la carn per evitar que es ressequi.
Passats els trenta minuts, girem la carn i hi tornem a tirar sal, pebre i herbes. Ho tornem a entrar 30 minuts més, repetint l’operació de tirar el suc per sobre cada 5 minuts aprox.
Si l’últim quart d’hora veieu que encara hi queda molt de suc, llavors podeu engegar el ventilador del forn per fer que s’evapori més ràpid.
A l’hora de servir, es pot acompanyar amb les patates que haurem fregit prèviament.
1h 30min
Notes
Se serveix una peça per persona, amb una o dues verdures de cada i unes quantes patates fregides.
Etiquetes: Cuina catalana Herbes de Provença Vi ranci Xai Afegir etiqueta
Recepta arxivada a:
Enllaça aquesta recepta:
3231 visites.
Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.