Pebrots del piquillo amb brandada de bacallà i gambes
Categoria:
Peixos i mariscos
Tipus de plat: Estofat
Típica de: Espanya → Catalunya
Estació: primavera estiu tardor hivern
Dificultat: Alta
Ingredients
- 2 llaunes de pebrots del piquillo
- 4 gambes vermelles
- Julivert
Per la brandada:
- 2 talls de bacallà desalat
- Una mica de llet
- Una cullerada gran de farina
- 2 dents d'all
- Nou moscada
- 1/2 ceba vermella
- Pebre
- Oli d'oliva
- Sal
Per la salsa:
- 1 dent d'all
- 1/2 pebrot escalivat
- 150gr. nata líquida
- Oli d'oliva
- Pebre
- Sal
4 racions
Elaboració
NOTA
Us porto un plat tradicional molt apreciat en la cuina catalana, tot i ser d'origen occità.
No és difícil de fer, però (dit clarament) requereix d'una bona estona a la cuina.
Us recomano la lectura de la recepta "Brandada de bacallà".
I ara us faré un comentari que alguns diràn que és sexista (i res més lluny) però tinc la teoría que aquest és un d'aquells plats, com l'albergínia farcida i gratinada, com l'esqueixada de bacallà, com l'amanida de canonges amb pipes, com l'escalivada, que agraden especialment a les dones...i encara no sé quin pot ser el motiu.
De fet, em penso que no l'arribaré a saber mai. Jo crec que hi ha plats que tenen alguna cosa "especial" que, generalment, agraden més a les dones.
....esteu d'acord o no?...dic generalment, eh?.
No sé.
Un dia d'aquest parlarem en un article d'això.
Per cert, aquesta recepta l'he fet en un 95% a les fosques degut a una avaria en el subministrament elèctric del nostre barri. Avui hem estat de 10:00h del matí a 15:00h de la tarda sense llum (quin suplici!)...però com que jo li havia promés fer aquesta recepta a la meva amiga Mònica....no volia fallarli. He hagut de tirar de llenterna....i espelmes,clar...jeje, però així és com es cuinava antigament també, no?
Cap problema.
ELABORACIO
Preparem els ingredients
El bacallà l'hem dessalat prèviament.
Us recomano la lectura del consell "Com dessarlar el bacallà salat ".
Per a fer aquest plat necesitarem fer una brandada de bacallà.
Com ja us he comentat, avui he hagut de cuinar a les foques per una avaria.
Primer de tot, hem d'escalivar un pebrot vermell i el torrarem al foc directe donant-li voltes de tant en tant.
És curiós, però totes les fotos han quedat força bé gràcies al flash....ja que no hi havia res de llum.
Mica en mica, anirem torrant el pebrot.
Mentre, rentarem un altre cop el bacallà i posarem una cassola al foc amb aigua.
Ja tenim el pebrot apunt i fred.
Li treurem tota la pell cremada.
Perfecte, ara nomès ens queda rentar-lo una mica.
El reservarem per fer la salsa.
L'aigua ja ens bull....
...per tant, tirarem el bacallà i el deixarem coure 1 minut. Gairebé podira dir-se que l'escaldem nomès.
Us recordo que això és el que jo estava veient.....bé, amb l'ajuda d'una llenterna.
Al minut, treiem el bacallà...que haurà canviat de color.
Treurem les espines i l'esmicolarem a trocet molt petits...
Preparem els nostres pebrots del piquillo.
Jo els compro al Makro, que venen tres caixes com aquesta per un preu molt raonable.
Ara picarem dos alls....i escalfarem una mica d'oli en una paella.
Tirem l'all....i quan sigui una mica ros...
...afegirem el pebrot que hem escalivat a troços.
Un cop saltejat el pebrot, afegirem la nata líquida.
Tirarem un polsim de pebre....sal....
...i nou moscada...i passats uns 3 minuts...ho reservarem per passar-ho per la batedora.
Ara fregim les gambetes en oli nou....així ens donarà gustet a l'oli.
Un cop fetes les reservarem per presentar el plat.
En l'oli de les gambes, tirarem la ceba picada...
...i quan sigui cuita...l'all picat...
...i quan sigui cuit, el bacallà esmicolat.
Ho remenarem tot plegat i ho deixarem fer una estona.
Ara incorporem la farina...
...i ho remenem tot plegat...i com si fos una betxamel...
...afegirem llet...de mica en mica...fins lligar-ho tot.
Un mica de nou moscada...sal...
...i poc a poc veureu com va lligant...ha de quedar una massa una mica més sólida que la de les croquetes tradicionals...
D'altre banda, passem pel turmix la salsa que hem fet amb el pebrot vermell i la reservem.
La brandada ja està apunt.
La passem pel turmix. Veureu que us queda força compacte.
Ara es qüestió d'anar omplint els pebrots del piquillo....amb paciència...
Jo ho montaré tot en aquestes safates pel forn....
Seguidament agafarem les gambes i les pelarem...
La idea és utilitzar-les per montar el plat.
Afegim la salsa per sobre els pebrots....sense por.
Col.loquem dues gambes al mig...i ho posem al forn, en mode grill, uns 5 minuts.
Ja podem presentar el plat. Aquest és el resultat que tanta estona a la cuina.
Avui he volgut decorar el plat amb cibulet (cebollino), per canviar del clàssic julivert.
Queda wapu, eh?...sembla una plat de Walt Disney amb tanta coloraina...juas,juas !!!
Doncs estava tremendo...de veritat us ho dic.
M'ha quedat molt bó...i a la meva dona li ha encatant (ja us ho deia jo ....que a les dones els agraden aquestes cosetes).
La salsa espectacular...un gran plat, si senyor.
Vistós, alegre, bo i , per què no dir-ho, laboriós.
Però val la pena passar-me un matí per fer aquest plat...i sense llum i tot.
Bon Profit !!!
3h
Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes Afegir etiqueta
Recepta arxivada a:
Enllaça aquesta recepta:
5429 visites.
Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.