Xatonada de Vilanova
Categoria:
Amanides i plats freds
Tipus de plat: Amanida
Típica de: Espanya → Catalunya
Estació: primavera
estiu
tardor
hivern
Dificultat: Fàcil

Ingredients
- Dues escaroles tipus cabell d'àngel
- Salsa pel xató
- 200 grams de " sorra ", (tonyina salada)
- 200 grams de bacallà esqueixat
- 4 anxoves salades
- 150 grams d'olives arbequines
- 6 ous
- 150 grams de mongetes del ganxet, cuites
- 150 grams d'espinacs congelats o naturals
- Oli d'oliva
- Sal
4 racions
Utensilis
Un atuell gran, per fer el xató
Una paella mitjana per fer les truites
Una safata plana per reservar les truites
Quatre plats grans de porcellana, ben bonics
Una tapa de cassola d'alumini, per girar les truites
Tres bols mitjans, per posar a dessalar tant la sorra, com les anxoves i el bacallà
Elaboració
Primerament, agafem els bols amb aigua freda, i posem: en un, la sorra, en l'altre, les anxoves i en l'últim, el bacallà a dessalar, i ho reservem.
A continuació fem la salsa, tal com explico a la meva recepta del meu romesco.
Tot seguit, en un cassó amb aigua i sal, bullim els espinacs només una estona, i un cop cuits, els escorrem i els piquem amb l'ajuda d'un ganivet. Acte seguit, els fiquem en un bol juntament amb tres ous batuts i un pessic de sal, ho remenem tot ben remenat, i fem una truita rodona en una paella amb un raig d'oli d'oliva. Un cop cuita d'una banda, la girem i l'acabem de coure per l'altre costat, i la reservem. A continuació, fem una altra truita amb el mateix procediment, però amb les mongetes, i la reservem.
Per fer la xatonada, agafem l'escarola, la netegem ben neta, l'esmicolem i la posem en el atuell on farem la xatonada. Tot seguit, afegim: la sorra esmicolada, el bacallà també esmicolat, i les anxoves netes i tallades en quatre trossos.
Seguidament, afegim la salsa i les arbequines, i amb les mans ben netes, ho barregem tot ben barrejat. Acte seguit, ho anem repartint en quatre plats, afegim en el costat del xató un tros de cada truita, i ja ho podrem servir a taula.
40min
Notes
Aquesta xatonada, me la va ensenyar a fer ja fa 30 anys, un cosi meu, pescador de Vilanova i la Geltrú.
Etiquetes:
aquesta recepta no te etiquetes
Afegir etiqueta
Recepta arxivada a:
Enllaça aquesta recepta:
1481 visites.
Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.