Calamars farcits
Categoria:
Peixos i mariscos
Tipus de plat: Estofat
Típica de: Espanya → Catalunya
Estació: primavera tardor hivern
Dificultat: Mitjana
Ingredients
- Per al fumet
- 2 l d'aigua
- 1 brot de fonoll
- 1 brot de farigola
- 1 kg de peix de roca (crancs, galeres, cintes, escòrpores, rogers, espines de llenguado, cap de lluç, cap de rap, etc...)
- 1 ceba
- Un grapat de julivert
- 1 troç d'api
- 1 troç de porro
- 1 pastanaga
Per al plat:
- 1 Kg. de calamars frescos i grans
- 300 gr. de carn picada (meitat vedella meitat tocino)
- 200 gr. gamba vermella pelada
- 20 gr. cep sec (rehidratat)
- 1 ou
- 4 tomàquets madurs
- Mig got de vi blanc
- Mig got de conyac
- 12-15 cloïsses gallegues
- Una picada (ametlles i avellanes torrades, pa torrat)
- Oli d'oliva verge extra
- All
- Julivert
- Sal
4 racions
Elaboració
NOTA
El calamar és un producte que sempre queda bo, en qualsevol recepta, a no ser que sigueu uns sepastres a la cuina, clar....que tot pot ser.
És cert que el calamar aporta més colesterol que la sípia per exemple, això diuen, però són gustos diferents i en una dieta equilibrada, tot hi té cabuda.
De fet, aquest és un plat que sempre s'ha fet a casa nostra. La nostra mare feia un farciment similar, encara que de vegades li posava ou dur i no a tots els germans en agradava. Total, que havia de fer uns amb ou dur....i uns altres sense. I els marcava segons el número d'escuradents que portaven. I pobre d'ella que s'equivoqués servint el calamar que no tocava.....quins crits dels meus germans !!!
- AAAGGGHHHHH !!!...això porta ou dur !!...quin fàstig !!!...no ho vull !!!
Jo he partit de la mateixa recepta però l'he aplicat els meus gustos personals. L'ou dur m'agrada, però he preferit afegir unes gambetes i una mica de cep....que tan m'agraden.
El plat porta una mica de feina, és cert, però val la pena.
Espero que us agradi.
ELABORACIÓ
Primer de tot prepararem un fumet de peix (si es que no en tenim). Encara que si sempre podem fer-ho amb aigua sola...però no quedarà tan bo. Com sempre us dic...de tant en tant heu de fer un bon fumet i congelar-ho en ampolles d'aigua. Així, podeu anar fent-lo servir de tant en tant.
Barrejarem la carn picada amb un parell d'alls, una mica de julivert picat i les "ales" dels calamars. Les potes les he utilitzat per a fer una tapa de "raves" (veure recepta).
Mentretant, rentarem bé les gambes pelades i descongelar-les si cal
...i aprofitarem per a posar un grapat de ceps en aigua...i rehidratar-los...
Posem la nostra barreja a la picadora amb una mica de sal i un ou sencer
Ho picarem tot junt....
...fins que quedi tot ben fi
Ara picarem les gambes....
...i els ceps...
Incorporem les gambes al nostre preparat...
...i seguidament els ceps...
En una paella amb una mica d'oli....saltejarem aquesta "pasta"
Ho hem de fer per totes dues bandes....
...però amb compte: no l'hem de fregir ni de coure, nomès una mitja cocció. D'aquesta manera ajudarem a la cocció d'aquest farciment quan estigui dins del calamar....i evitarem fer el calamar més temps del que li toca. S'enten, oi?
...res, veureu que encara està una mica cru...doncs ja el podem treure i reservar.
El posarem en un bol i esperarem a que refredi
Ara podem agrupar tots els ingredients del plat...inclos el farciment
Les cloïsses les hem tingut 24 hores en aigua i abundant sal. Així, expulsen tota la sorra que puguin tenir.
Agafem els calamars i comencem a farcir...
Jo li poso molts escuradents, però per una qüestió d'estètica. Penseu que amb dos o tres és suficient per evitar que surti el farciment.
Poc a poc i bona lletra
Quin troç de calamar, eh?....maco maco...però són cars , oi?....avui anàven a 23 euros el kilo...una pasta que t'hi cagues !!!!
Ara , en una olla amb una mica d'oli, enrosirem els calamars per les dues bandes
Mentretant, anirem picant l'all i la ceba
Preparem un got amb la meitat de vi blanc i la meitat de conyac i el reservarem.
Fem un sofregit d'all i ceba
Incorporem el tomàquet
I remenem...i deixem coure 5 minuts tapat
Ara incorporem el vi i deixem coure 5 minuts més tapat
Posem una mica de sal i col.loquem els calamars a la cassola....amb criteri, clar.
Seguidament, incorporem aigua o brou de peix (millor) fins cobrir-los i deixarem coure uns 30 minuts a foc mitjà.
Prepararem una picada amb ametlles, avellanes, all, julivert i pa torrat
El pa el podeu torrar al moment, com he fet jo
Afegiu una cullerada de "caldo" dels calamars per a lligar la picada
Aneu picant fins que quedi tot ben desfet....que no quedin troços grans
Passats els 30 minuts (li hem donat la volta als calamars quan portava uns 15 minuts), ja li podem incorporar les cloïsses.
Les repartim bé
I tapem, i deixem coure uns 5-7 minuts més
Veureu que les cloïsses s'aniran obrint....
...en aquest moment, incorporarem la picada...
...i 'escamparem bé per tot el plat
Ara es questió de deixar coure 2-3 minutets de gràcia, per a barrejar els gustos....una sacsejada....i llestos.
Ummmm....quina bona pinta, nanos !!!
Aquest plat sí que el podeu congelar (sense les cloïsses millor) i anar menjant durant el mes. De fet, recomano menjar-lo al día següent d'haver-lo cuinat. Està molt més bo.
Jo he preferit acompanyar el calamar amb unes cloïsses, però ho podeu fer amb unes patates al forn...a daus fregidetes...un pebrot a la brasa....etc...
Heu de sucar pa en aquesta salseta....per què és mitja vida !!!
Aquesta foto és descomunal....fan unes ganes de menjar-te'l que no veas !!!...juasss !!!
Ànims !!! ...i bon profit !!!
2h
Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes Afegir etiqueta
Recepta arxivada a:
Enllaça aquesta recepta:
3040 visites.
Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.