Faves de l'àvia a la catalana

Categoria:
Recepta per
Típica de: Catalunya
Estació:
Dificultat: Fàcil

Ingredients

  • Quatre quilos de faves del temps amb pell. Després, les hem de desgranar, i en queden menys quantitat.
  • Un xoriço vermell dolç.
  • Una botifarra negra tombada de les de sempre.
  • 150 grams de cansalada fumada "beicon".
  • Un polsim de pebre vermell dolç.
  • Quatre alls tendres.
  • Dues cebes mitjanetes tendres.
  • Una copeta de moscatell, ranci o vi d'Oporto
  • Una fulla de llorer.
  • Sal, oli, una cullerada de sucre i 1/2 litre d'aigua.
  • Una rameta de menta.

4 racions

Utensilis

Olla a pressió i safata de servir. O olla normal.

Elaboració

Desgranarem o traurem les pallofes a les faves.
En una olla a pressió, posarem l'aigua, i les faves desgranades (poden comprar-se desgranades als mercats).
Afegirem la fulla de llorer, el pebre vermell, les cebes i alls trossejats petits.
També hi posarem la botifarra, cansalada i xoriço fet a tallets.
Ho ruixarem amb l'oli verge d'oliva, sal, sucre i la copeta de moscatell o similar
Finalment, hi posarem la rameta de menta.
Taparem l'olla a pressió, i quan comenci a xiular, ho deixarem coure durant cinc minuts. Sabrem si estan fetes amb l'olor que deixen anar.
Deixarem reposar l'olla sense destapar-la durant mitja hora.
Pensem que l'olla a pressió MAI es pot destapar de seguida que la treiem del foc. Cal, simplement, deixar que marxi tot el vapor abans d'obrir-la, per tal d'evitar "ensurds".

45min

Notes

Presentarem aquestes faves com a plat únic.
Aquest plat també es pot fer amb faves congelades, però no és tant recomanable, ja que les faves del temps són molt més bones.
Si es fa amb faves congelades,es fa menys quantitat.
Si les faves es compren fresques, es calcula un quilo de faves (sense desgranar) per persona.
És la quantitat que jo sempre he posat a la cassola o l'olla.
Si les fem en una olla normal, cal anar sacsejant-la perqu'è no se'ns aferrin de sota. Aleshores tindrem les faves al foc durant 20/25 minuts. Amb tots els mateixos ingredients.


Etiquetes:     Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

12525 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.

2 comentaris:

Neus Gimeno Sanjuán diu:
Els 2 quilos de faves son amb pell o desgranades?
no son moltes per només 4 persones? es pot substituir el xoriço vermell dolç per butifarra blanca o butifarra negre ample? butifarra negre tombada es la butifarra negre de sempre?
He trobat receptes amb errors de quantitats i per aquest motiu prefereixo preguntar i aclarir abans de cuinar.
Moltes gràcies per la teva recepta i espero la teva resposta.
Neus Gimeno
Teresa Vives Mariné diu:
Hola,
No sé quan temps fa que vas fer la pregunta, però com que és temps de faves, te la responc avui, i perdona si no ho he fet abans.
Les faves es compten, -almenys jo a casa meva-, per un quilo amb pell per persona. Quan les desgranes, en queda un plat bastant complert sense pell.
Moltes gràcies per mirar les meves receptes.
Tu també en tens de molt bones a la teva pàgina.
Una abraçada.

Afegir comentari
 

Receptes destacades de desembre:

Canapès de pernil amb kiwi
Canapès de pernil amb kiwi
Amanides i plats freds
Caldo de Nadal
Caldo de Nadal
Sopes i cremes
Galetes de Nadal
Galetes de Nadal
Postres i dolços Galetes
Tarta San Marcos
Tarta San Marcos
Postres i dolços

Veure receptes de desembre i aliments de temporada.


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: