Xai de llet rostit a la catalana
Categoria:
Carns
Tipus de plat: Rostit
Típica de: Espanya → Catalunya
Estació: primavera estiu tardor hivern
Dificultat: Mitjana
Ingredients
- 1 espatlla + 1 cuixa de xai de llet ("lechal")
- Una ceba en juliana
- 4 dents d'all a rodanxes
- 2 tomàquets madurs
- 3/4 patates a rodanxes
- Un branquilló de romaní
- Un got de vi ranci
- Un got d'aigua
- Pebre en gra
- 3/4 fulles de llorer
- Sal
Variacions:
- Es poden afegir bolets de temporada
- Es pot utilitzar pastanaga per a fer la salsa
- Es pot substituir el vi ranci per brandi
Elaboració
NOTA
Qui diu que el xai nomès el fan bo a "La Mancha"?
A Catalunya tenim molt bon xai....i, apart de fer-lo al forn, adobat amb espècies servit amb Mostarda, també el podem fer rostit a la catalana. Penseu que a Girona, al igual que tenim la famosa "vedella de Girona", tenim també un xai de llet excel.lent....amb molta tradició culinària.
Aquest plat, per la seva presentació i gust, podeu considerar-lo com un plat de festa, per a cuinar en èpoques especials com el Nadal.
Podeu consultar la recepta nº 506 del llibre Copus del Patrimoni Culinari Català
ELABORACIÓ
Preparem tots els ingredients
He comprat una cuixa i una espatlla de xai de llet.
Mullarem una safata pel forn amb abundant oli.
Tallarem les patates a llesques ben gruixudes.
Les distribuirem per la safata....i també tallarem la ceba en juliana.
La tirarem per sobre de les patates.
Afegirem les fulles de llorer, la sal i unes boletes de pebre negre.
Ara, mullarem amb oli el xai, per dalt i per baix.
El salarem i l'empebrarem.
Precalentarem el forn a 180º graus, adalt i abaix i amb la ventilació engegada.
Li tirarem un got d'aigua i ho deixarem coure una hora. L'haurem d'anar vigilant, regant en el seu propi suc cada 20 minuts aprox.
El vi ranci i el romaní el reservarem per afegir més endavant.
Als 30 minuts, aprox. li donarem la volta al xai.
Ara es qüestió de coure bé la carn....i desprès ja li donarem el color de torradet.
El regarem em el seu propi suc.
Podeu punjar la carn per veure si està feta o crua.
Quan estigui pràcticament feta, afegirem el got de vi ranci i unes fulles de romaní.
I ho deixarem coure uns 20 minutets més.
Veureu que les patates ja estàn gairebé cuites.
Les reservarem en una safata apart.
Col.locarem la carn en la mateixa safata però sense les patates...i ho courem 20 minuts més.
No us oblideu d'anar regant amb el propi suquet que deixa anar.
Ara preparem la salsa. Jo he desfet uns 200 cl. de brou de pollastre que tenia congelat.
Necesitarem un "passa-purés", encara que si no teniu....podeu utilitzar un "xino" o un colador tradicional.
El "passa-purés" és un aparell força curiós, però que va molt bé.
Es tira tot a dins i es remena poc a poc. L'aparell fa una pressió que obliga al líquid a passar per aquests foradets i la resta queda filtrada. Ve amb dues reixes amb forats de diferent mida.
Reservarem la carn en una safata apart.
Que per cert, ja està cuita per dins...nomès ens faltarà fer-la cruixent i daurar-la per fora.
Col.loquem el "passa-purés" a sobre del nostre brou de pollastre.
Aboquem tot el contingut de la safata del forn...
...inclós el romaní....no hi ha problema...
Amb la safata neta....posarem un raig d'oli, les patates que teniem reservades i la carn a sobre.
Ara serà moment de daurar la carn. Ho posarem 15 minuts al forn, a 250º graus. En mode grill.
Mentre es torra la carn, anirem passant la salsa.
Remenem...i remenem....
Quan acabeu no us oblideu de rascar el cul...
...que és on es concentra tot el sabor...jeje....això no hi tireu, carallots !!!
Finalment, ho remenem bé i ho farem bullir a foc baix.
Per a lligar la salsa farem un "roux". Ja us he parlat d'aquesta tècnica d'espesar salses. Podeu consultar més consells de com fer-ho aquí.
Desfem un troç de mantega en una paella calenta....
Quan deixi de xispejar...serà el moment d'afegir dues culleradetes de farina...
...ho deixarem coure uns parell de minutets, sense deixar de remenar...
L'afegim a la salsa que estava bullint....
...i ho remenem bé fins que lligui. Als 3 minutets ja la t indrem apunt.
Ja sembla que tenim la carn ben torradeta...
Ummm....quina bona pinta que fa...
...i les patatetes també....ja tenim la salsa feta, la carn i les patates....
...finalment saltejarem uns espàrrecs verds per a posar com a guarnició...
...la paella ben calenta...amb dues gotetes d'oli i remenar de tant en tant. Quan estiguin torradets ja els podrem treure.
Estem apunt per emplatar, doncs. Col.loquem la carn amb unes patates....
...tirem la salsa per sobre....
...decorem amb els espàrrecs...decorem amb una mica de sal maldon....
...a mi m'agrada molt la sal maldon....i li dona aquell acabat tan professional...
Decorem amb la rameta de julivert de torn....i ja podem servir el plat...ben calent...
Formidable aspecte.
Sabent que a sota d'aquesta fabulosa salsa tenim un xai torradet....és TOTAL !!!...jeje....
Aquesta és la cuixeta....que ha quedat igual de bona, clar....
Ummm...
Sucarem un trocet de pa...a veure que tal......UMMMMMMMMMMMM !!!!
Asombrós !!!!
...i la carn, a veure que tal.....UMMMMMMMM !!!!
...la hòstia !!!
Bé, en fi....que hauria de redactar aquestes articles desprès de dinar i no abans, per què si no....m'agafa molta gana i dic tonteries, jeje. Es com anar comprar. Els experts recomanen no anar a comprar al súper abans de dinar, per què comprem coses innecesàries.
En fi. Disfruteu d'aquest plat català i tradicional, dels que m'agraden.
Bon profit !!!!
3h
Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes Afegir etiqueta
Recepta arxivada a:
Enllaça aquesta recepta:
4168 visites.
Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.