Braç de gitano de nata
Categoria:
Postres i dolços
Típica de: Espanya → Catalunya
Estació: primavera estiu tardor hivern
Dificultat: Mitjana
Ingredients
- 1 planxa de pa de pessic (tortada)
- 200 gr. de nata muntada i ensucrada
- Iema pastissera
- Sucre llustre
- Sucre normal
- Gelatina de poma
Variants:
- Li podeu posar una mica d'ametlla crocant als laterals o per sobre, però millor no cobrir-lo completament
6 racions
Elaboració
Primer de tot haurem de fer la planxa de pa de pessic. Us recomano que mireu la recepta.
Feu el mateix amb la iema pastissera.
Preparem unes "planxes" de pa de pessic...el més primes posibles....a sobre d'un paper "cuisson" en una safata pel forn.
Amb el forn preescalfat a 250º C...posem la planxa. En aquests forns de casa, he après que es millor posar les planxes adalt de tot. Així us quedarà més blanqueta d'abaix i es coure més ràpid.
Amb 4-5 minuts en tindrem prou. Vigileu bé que no es cremi.
Un cop fred...la podeu conserva a la nevera o utilitzar directament.
Retallarem totes quatre bandes i farem un rectangle.
En el meu cas, he cregut oportú fer-ne dos braços petits millor que un de gros.
Ara muntarem la nata.
Recordeu la regla d'or: 200gr de sucre per litre de nata.
No us passeu muntant la nata...per què fareu mantega. Ha de quedar untuosa.
Col.locarem la nostra planxa a sobre d'un paper "cuisson".
Omplim el braç....
....escampant la nata per tot el braç. Tranquils que agafarà la nata que necesiti...l'excès la treurà.
Amb l'ajut del paper anirem enrotllant el nostre braç. Veureu com l'excès de nata anirà sortint....
...fins que completeu un volta amb el pa de pessic.
Ara ja podeu obrir el paper i acabar de rematar les cantonades.
Ja el tenim gairebé. Si tirem sucre llustre per sobre, ja en tindriem ún acabat.
Independentment de si us agrada més la nata congelada o no....ara l'heu de congelar, ja que d'altre forma no el podriem cremar, si es que el volem cremar clar. Veure-ho que el podem servir cremat o amb sucre llustre. Però si s'ha de cremar, us recomano que el feu el día abans de consumir-lo.
Remenem una mica la iema pastissera que tenim feta.
Treiem el braç de nata congelat i li apliquem una capa generosa de iema, per tot arreu.
Ensucrem el braç....
...i seguidament el cremem. A mi m'ha fet mandra d'escalfar la pala elèctrica per un sol braç...i he utilitzat un mini-soplet que també és útil per a casos com aquest. Cremeu-lo bé, amb paciència però tampoc us "columpieu" massa temps...que la nata es pot desfer !!!!
Mentre, escalfarem una mica de gelatina de poma i banyarem el braç.
Nomès ens queda posar-lo en un cartró + blonda i guardar-lo al congelador o a la nevera, segons gustos.
Ha quedat bé , no?
L'he acompanyat amb uns fruits vermells.
Una mica de color sempre és garantía d'èxit als postres. Penseu que podeu decorar-lo de mil maneres el braç. Podeu escriure el nom amb xocol.lata....posar-li una mica de crocant....unes tires de fruita per sobre....o unes virutes de praliné, etc....jo que sé !!!!
Aquesta és la base....desprès ja fareu la vostra.
Uns dies més tard, vaig fer l'altre que tenia congelat, però en aquesta ocasió amb un senzill ensucrat.
Sigui com sigui, està bó.
Bon Profit !!!!
1h 30min
Notes
Avui farem un braç de gitano de nata.
El més típic. De braços de gitano de nata s'acostumen a fer dos: un cremat amb iema pastissera i l'altre amb sucre llustre, que són, bàsicament, les dues formes de trobar-lo a qualsevol pastisseria. Ara em direu que es pot cobrir amb xocol.lata, trocets de fruita confitada, granillo de colors i horterades varies....si,si.
Jo em basaré amb el que marca el Gremi de pastissers i són els que feiem a la nostra pastissera que, modèstia a banda, tenía el seu prestigi.
Avui en dia trobareu braços de gitano a tots els forns i panificadores....i ja us podeu imaginar la quantitat de variants que foten....algunes més encertades que d'altres.
Jo, com sempre, us recomano que us rasqueu una mica la butxaca...per què no té res a veure la pastisseria industrial amb l'artesana: ANEU A COMPRAR A LA PASTISSERIA !!!!!
Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes Afegir etiqueta
Recepta arxivada a:
Enllaça aquesta recepta:
3533 visites.
Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.