Gaspatxo català
Categoria:
Amanides i plats freds
Tipus de plat: Aperitiu
Estació: estiu
Dificultat: Inexperts

Ingredients
- 2-3 Kgs de tomàquets madurs
- 2 pebrots verds
- 2 pebrots vermells
- 2 cogombres
- 2 pastanagues
- 2 o 3 alls
- 1 branca d'api (sense fulles)
- 1 llimona
- Un tros de gingebre
- Ous (de mig a un per persona)
- 1/2 litre d'aigua de mar
- 1/2 litre d'aigua de qualitat
- Un dit d'oli d'oliva bio
- Farigola, llorer, pebre vermell dolç i/o picant, agar-agar
- Pa integral de motlle
- Glaçons d'una fruita triturada (síndria, cireres o remolatxa)
- Ceba tendra
10 racions
Utensilis
Turmix o pimer.
Elaboració
Posar mig litre d'aigua de qualitat i mig litre d'aigua de mar al foc amb 2 fulles de llorer, dues branques de farigola o més, i una cullerada rasa d'agar-agar. Quan vagi a bullir, baixar el foc al mínim, deixar-ho coure 10-12 minuts i colar. Reservar.
Preparar tomàquets: Fer-los-hi un tall a la pell, escaldar-los màxim 20 segons (excepte si són "nas de bruixa", que s'escalden 2 o 3 segons) pelar i desllavorar. Reservar.
Posar els ous a coure coberts d'aigua. Quan vulguin arrencar el bull, posar el foc al mínim deu minuts. Submergir en aigua freda. Pelar. Passar una aigua i guardar en pot de vidre, tapat, a la nevera.
Tallar el pa a quadrets i posar-lo a foc baix al forn. Remenar de tant en tant, fins que estigui dextrinat (o sigui dur i faci crec-crec). El que no es faci servir, es guarda en nevera ben tapat.
Netejar i desllavorar els pebrots, una llimona, dos o tres alls, dues pastanagues, un cogombre, un tros de gingebre, mitja tija d'api. Liquar la meitat dels pebrots i els demés ingredients. Tallar a quadrets els pebrots que han quedat pel guarniment.
Triturar (a pímer o turmix, a baixa velocitat) els tomàquets amb l'oli i una mica de liquat. Incorporar la resta del liquat, l'amaniment, una porció de brou (que ja s'ha refredat) i tastar. Rectificar el que calgui.
Els ous es tallen a bocins al moment de servir.
Els glaçons es treuen del congelador, d'una sola fruita, al moment de servir.
1h
Notes
Si sou colla, es pot posar en un gran bol amb un cullerot i es serveix en bols petits, amb el guarniment que cadascú vulgui.
Etiquetes:
aquesta recepta no te etiquetes
Afegir etiqueta
Recepta arxivada a:
Enllaça aquesta recepta:
1139 visites.
Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.