Canelons de bolets

Categoria:
Tipus de plat:
Recepta per
Estació:
Dificultat: Fàcil

Ingredients

  • 2 kgs de bolets
  • 3 caixes de plaques
  • Cebes, pebrot vermell i verd, pastanagues, porro, alls, etc...
  • 40g de ceps en pols
  • 400 ml d'oli d'oliva verge extra
  • 1.5l llet
  • 200g farina
  • 400g formatge ratllat per gratinar
  • Nou moscada, pebre negre, sal de qualitat...

12 racions

Utensilis

Safates per al forn.

Elaboració

Posar a fregir en oli, a foc fort d'entrada i tallat a trossos grans, per aquest ordre: la ceba i els pebrots, afegir alls, porro, els bolets i les pastanagues. Quan estigui cuit, traieu l'oli i reserveu-lo. Pelar els pebrots, ara serà senzill. Tritureu-ho tot a ganivet o amb picadora.
Tritureu una ceba en oli (amb el pimer) i fregiu-la en un cassó alt. Poseu 1/2 litre de llet a escalfar en un altre cassó. Quan s'hagi fregit o es disgregui la ceba, afegiu-hi la farina i remeneu-ho amb llengua i/o varetes, uns 10 minuts perquè es cogui bé. Afegir la llet molt calenta a poc a poc i sal, pebre negre i nou moscada, sense deixar de remenar, fins que agafi una consistència ben espessa. Abocar una part d'aquesta beixamel a les verdures i bolets ja triturats, afegir la pols de bolets i barrejar-ho. (Servirà perquè els canelons es puguin enrotllar bé). Reserveu-ho.
En una olla gran posar aigua, un rajolí d'oli, sal i llorer. En bullir, col·locar una a una les plaques, remenar suaument amb llengua i vigileu durant tota la cocció que serà d'uns 12-15 minuts (Llegir al fabricant) que no s'enganxin entre elles. Escòrrer i posar-les en aigua freda uns 20 minuts mínim. Estendre draps de lli o cotó i col·locar les plaques, una al costat de l'altra. Posar una cullerada del farcit a cada placa i anar enrotllant i col·locant en una safata prèviament untada amb oli.
Afegir la resta de la llet a la beixamel que ens quedava i coure fins a obtenir la consistència adequada (no gaire espessa). Distribuir per sobre dels canelons, cobrint-los, però sense que quedin nedant. Guardar a la nevera d'un dia per l’altre o congelar, si són per a més de tres dies. Barrejar el formatge ratllat amb una mica de farina de galeta i una mica de pebre vermell, repartir-lo a totes les safates, distribuir unes fines llesques de mantega damunt del formatge i gratinar. Si es volen molt calents, enfornar.

5h

Notes

És una elaboració fàcil però laboriosa, adequada per a àpats festius. Tota la feina es fa amb antelació, només cal enfornar les safates 20 minuts abans de seure a taula.

Els bolets es poden substituir per carn, peix, Carnita, tofu, tempeh, seità... o només verdura. La llet de la beixamel pot ser de vaca, cabra, ovella, o beguda vegetal de civada, d'ametlla casolana, de soja bio... si és comprada, comprobar que és sense endolcir.

Si no es pren gluten, les plaques es poden substituir per fulles de bledes o col, arranant la tija o per yuba, en botigues d'alimentació xinesa. El formatge ratllat és difícil de substituir, però ha entrat un al mercat, fet de coco, de venda en dietètiques.

Els canelons es poden congelar. Descongelar en nevera durant 12-24 hores.

Es considera 5u. per racció si és plat principal. 3u. si és sopar o primer plat.


Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes   Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

2025 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: