Bomba picant

Categoria:
Tipus de plat:
Típica de: Espanya → Catalunya
Estació:
Dificultat: Mitjana

Valoració: Encara no te valoracions Afegir valoració

Ingredients

  • 3 patates de bullir
  • 200 gr de carn picada (meitat vedella meitat porc)
  • Oli d'oliva
  • Pebre negre
  • 5 tomàquets
  • 1/2 carbassó
  • 1 ceba
  • 3 alls
  • 1 pebrot verd
  • 1 pastanaga
  • 1 troç de porro
  • Pebre vermell dolç
  • Bastonets de pa
  • 2 ous
  • Pa ratllat
  • Sal
  • Per la salsa
  • Maionesa
  • Ketchup
  • Mostassa
  • Salsa picant "Walmer"
  • Pebre negre
  • Sal

6 racions

Elaboració

Omplim una cassola amb abundant aigua, llorer i una mica de sal.
Bullim les patates 25-30 minuts, fins que estiguin toves.
Les deixeu refredar.
Desprès les aixafarem amb un forquilla, amb la intenció de fer un puré, i ho reservarem. Quan s'hagi refredat bé, hoguardarem a la nevera. Si la patata està freda serà més fàcil de treballar.
Ara , la història està en preparar una espècie de samfaina que passarem pel turmix i barrejarem amb la carn. Això ens servirà com a farciment. Podriem utilitzar una salsa de tomàquet ja feta, però no hi ha color, de veritat us ho dic.
Piquem tota la verdura.
Ratllem els tomàquets.
Afegirm un parell de cullerades de pebre vermell dolç al tomàquet.
He passat la paella a una cassola més gran...per què se m'ha quedat petita. De vegades, passa.
Sofregirem la verdureta fins que estigui daurada.
Incorporem el tomàquet amb el pebre vermell.
Ho salem.
Ho empebrem.
Ho remeneu tot bé i deixeu que es faci a foc molt lent durant uns 20 minuts. Si cal afegiu aigua.
Recordeu d'anar provant com està de sal.
Un cop estigui feta la salsa de tomàquet, ho triturarem amb una turmix.
Obviament, deixareu la cuina feta un porquería...però és el que té cuinar, nanos. Algun voluntari per fer de peó?, jeje.
Ens ha quedat perfecte: lligada i amb textura.
En una paella, fregirem la carn...
...i l'anem separant amb una forquilla. No ens interesa que quedi feta en troços massa grans.
Quan gairebé estigui cuita, incorporem tres o quatre cullerades grans de salsa de tomàquet.
Pel tema picant, he utilitzat una salsa feta a base de bitxo. Amb la quantitat que es veu a la foto han quedat força picants les bombes. Però potser vosaltres ja teniu per la mà altres picants que també poden anar bé (caiena, bitxo, tabasc, chili, etc..).
Aquesta salsa la fan a Palamós, però la podeu trobar en moltes botigues del tipus "delicatessen".
Quin coloret més maco...senyor, senyor !!!
Ja tenim el farciment apunt...i ho deixarem refredar.
Ara treiem el puré de patata de la nevera...i amb les mans fem boles de la mida d'una bomba. D'aquesta manera, treballarem la textura. Es probable que quedi algún trocet de patata més o menys sencer, però aquesta és la gràcia...poder identificar que és patata de veritat...i no sucedanis extranys.
Aplaneu una bola i doneu-li forma de flor oberta.
Posem una mica de carn amb salsa a dins i amb compte, ho tapem i fem una bola.
Perfecte.
Ho anirem fent amb totes les boles. Si agafeu pràctica podeu fer-ho a la mà directament.
Ja les tenim totes.
I ens ha sobrat força farciment, sempre passa. Tranquils que jo no llenço res.
Ara batirem un parell d'ous.
Passem les bombes pel ou...
...i les arrebossem amb pa ratllat.
Les haurem de congelar, encara que siguin per consumir al mateix dia. Us ho recomano molt. Si les fregiu sense congelar se us poden desfer una mica.
Aprofitem la col.locació a la safata pel congelador...per donar a les nostres bombes una forma més o menys rodoneta.
Qué maques són !!!
A congelar, almenys una hora.
Ara prepararem la salsa per acompanyar la bomba. Aquesta salsa la podeu fer segons el vostre gust, encara que jo us explicaré com la faig, a veure que us sembla.
Posem dues cullerades grans de maionesa en un bol....amb una bona quantitat de pebre negre.
Un xorret de mostassa anglesa, un xorret de ketchup i una mica més de salsa picant "Walmer".
Ho barregem bé i ens quedarà així. Hi ha gent que també posa una mica de vinagre....o mel.
Passada l'hora de congelació ja les podem fregir. Potser voleu deixar algunes al congelador per fer un altre dia.
En una paella amb abundant oli roent....fregirem les nostres bombes, tot i que lo ideal és fregir-les en una fregidora i poder-les sumergir completament.
Que quedin rosetes per totes dues bandes. Les deixarem en un paper absorbent.
Obrim la nostra boseta de "picos".
Col.loquem una bomba en una plat o safata i la cobrim amb salsa. La salsa la podeu servir freda, del temps o calenta, com més us agradi. Penseu que la bomba ja estarà prou calenta. Sempre la podeu escalfar al forn o al microones (però que no sigui una safata de ferro com aquesta).
Li punxem un "pico" al mig i ja la podem servir.
Quina pinta !!!...és d'aquelles coses que entren pels ulls...i que les menjaries en qualsevol moment.
Magnífica.
I per dins està "que no veas", amb els seus trocets de carn....la salseta picant....
No està bé que ho digui jo, però m'han quedat increibles.
Bon Profit !!!

2h

Notes

Qué bones que estàn les bombes , eh?
La bomba, diuen, és un producte típic de Toledo, però s'ha extés per tots els territoris.
Suposo que haureu visitat el famós bar "La Bombeta" situat al barri de la Barceloneta, no?...si no, us recomano fer-li una visita. El lloc no és gran cosa, passa una mica com amb les braves del Bar Tomàs. És una bar de tapes de tota la vida, autèntic, una mica vell, però les bombes són molt típiques i la resta de tapes estàn força bones.
Te'n posen dues de petitones.
Jo us explicaré com la faig jo, que es més semblant a unes que menjava en un bar de l'Hospitalet que es deia "Louisianna", i que anàva amb els amics nomès per les bombes.
No fa massa m'hi vaig acostar, però com no podia ser d'un altre manera, havia canviat d'amos i ara el portàven uns xinesos. I clar, les bombes ja no eren igual.
Una pena.
Aquests carallots ens estàn invaint silenciosament !!!
Menys mal que aquesta recepta m'ha permés reviure aquells temps passats.
Proveu-la que us agradarà molt !!!!...de fet, jo diria que fan més bona pinta que les de La Bombeta i tot, no?


Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes   Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

1801 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.

Desada com a favorita per:


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: