Mongetes de Balaguer, estofades
Categoria:
Llegums i verdures
Tipus de plat: Estofat
Típica de: Espanya → Catalunya
Estació: primavera tardor hivern
Dificultat: Fàcil
Ingredients
- 600 grams de mongetes de Balaguer
- Una cua de porc, tallada a trossos regulars
- Una orella de porc, tallada a tires regulars
- Tres tires de costella de porc, tallades a trossos regulars
- Una botifarra culana, negre
- Una ceba pelada, tallada en dues meitats
- Una cabessa d'alls, sencera
- Dues fulles de llorer
- Oli d'oliva
- Sal
- Aigua mineral
- Tres alls pelats, i laminats
- Una cullerada de pebre vermell, dolç
- Una culleradeta de bicarbonat
6 racions
Elaboració
Primer de tot, posem les mongetes en remull la nit abans, amb una culleradeta de bicarbonat.
En el moment de fer-les, les rentem amb aigua freda, i les posem a l'olla, amb una mica de sal, un bon raig d'oli d'oliva, i tots els ingredients : Les mongetes, la cua, l'orella, la costella, la ceba, el llorer, la cabessa d'alls sencera, i l'aigua necessaria perqué es coguin. A part, en una paella amb oli d'oliva, fregim els alls laminats, i quan són mig rossos, afegim una cullerada de pebre vermell, i ho reservem.
Anem vigilant les mongetes, per si els hi manca aigua, i quan són gairebé cuites, els hi afegim: els alls sofregits, i la botifarra negre, i deixem que s'acabi de coure tot plegat.
Tot seguit, corregim de sal, i ja les podrem treure a taula.
1h
Notes
A Catalunya, hi ha moltes varietats de mongetes, apreciades pel seu valor gastronòmic, peró algunes destaquen una mica més, per damunt d'altres, ja bé sigui, per la terra de conrreu, l'aigua que les regguen, etc. Tenim : les mongetes del Ganxet, les mongetes del Barco, les mongetes de Santa Pau, i tenim les mongetes de Balaguer, a la Noguera, que són unes mongetes molt grosses, de tamany, i un veritable plaer a la cuina, tant per qui les cuina, com per qui se les menja. No podem tampoc oblidar-nos, de les mongetes que conreen en el poble de La Febró, a les muntanyes de Prades, ( a la provincia de Tarragona), que són especials, potser per la vermelló de la terra que hi ha en aquest lloc, o potser per l'altitud del poble en si mateix, la veritat, és que són també, unes mongetes excel·lents.
Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes Afegir etiqueta
Recepta arxivada a:
Enllaça aquesta recepta:
4032 visites.
Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.