Faves a la catalana

Categoria:
Estació:

Valoració: Encara no te valoracions Afegir valoració

Ingredients

  • 500gr. de faves tendres desgranades
  • 2 o 3 cebes tendres
  • 4 alls tendres
  • 200 gr. de cansalada
  • 150gr. de botifarra negra ample (de faves o bull)
  • 150gr. de botifarra del perol
  • Un raig de vi ranci
  • Un raig d'anís
  • Un farcellet d'herbes (Menta, llorer, all tendre)
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal
  • Aigua

Elaboració

Posem una olla al foc amb oli d'oliva i fregim la cansalada i les botifarres, retirem les botifarres i hi tirem la ceba i alls tendres tot picadet i ho sofregim una mica (no ha de quedar massa daurat). Hi posem un raig de vi ranci i el deixem reduir.
Tot seguit hi afegim les faves i el farcellet d'herbes amb un cullerot d'aigua i un ratjolí d'anís i tapem l'olla amb un plat fondo ple d'aigua. Les deixem coure i, de tant en tant, sacsegem l'olla afegint-hi una mica d'aigua del plat. Rectifiquem de sal.
El temps de cocció dependrà de lo tendres que siguin les faves.
Han de quedar una mica sucoses.

Notes

Les faves a la catalana (faves ofegades, faves sacsades, faves al tombet) És un d'aquests grans plats de la cuina catalana, valenciana i balear a base de faves, ceba, all, cansalada i/o botifarres variades i algunes herbes aromàtiques com la menta, el llorer o la farigola, "Ramet de botànica" li deia Josep Pla.
Hi conviuen versions del plat molt senzilles, gairebé sense carn, amb d'altres que contenen una gran quantitat de cansalada, pernil, botifarres variades, etc. i de vegades altres verdures, com carxofes o pèsols.
En alguns llocs també s'hi posa costelló confitat, que li dona un aroma molt especial al plat.
És un plat que sempre es feia i menjava a casa, tot i que haig de reconèixer que a mi, de petit, no m'agradava, però gràcies a tenir una gran cuinera a casa (la meva mare, la meva primera mestra) i a la seva insistència, es va anar convertint en un dels meus plats favorits. Eren aquells temps en que no marxaves de taula fins que no havies menjat tot el plat, i si ho feies, te'l trobaves altra cop a taula per sopar i així fins que acabaves menjant-ho tot.....
La questió és, que ara mentre les faig, me les menjo amb el pensament i tots els meus sentits, i em moro de ganes de que acabin de ser fetes, tal i com va dir Vazquez Montalban, és un plat que "desperta als morts".

Aquesta és la recepta tal com la faig i com s'ha fet sempre a casa. I que crec que és completament fidel a la tradicional.


Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes   Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

13960 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: