Mussaca

Ingredients

  • Oli d'oliva verge extra
  • Albergínies (joves, pell tersa, sense gaire grana) +/-1 per persona
  • Salsa (cebes, tomàquets, pastanagues, alls, orenga, llorer, bitxo?, sal o aigua de mar)
  • Beixamel (oli d'oliva verge extra o de coco, ceba, farina, llet animal o vegetal, nou moscada, pebre, sal)
  • Carn picada, tofu, pernil dolç, tempe o Carnita...
  • Formatge ratllat Emmental o Parmesà

12 racions

Utensilis

Batedor de varilles, pala de fusta, paellera grossa (per a no florir-se, fregint les albergínies arrebossades)

Elaboració

Malpelar les albergínies (amb ganivet de serra) i tallar al llarg llesques d'uns 5 o 6mm (amb mandolina, talla-embotits o a mà, amb cura). Posar-hi sal o sumergir en aigua de mar una bona estona...
Posar la llet al foc.
Pot de tomata fregit de Cal Valls o escaldar, pelar, desllavorar i tallar els tomàquets i fregir-los. Pelar i tallar les pastanagues.
Beixamel = Triturar una ceba en prou oli i fregir-la, afegir-hi farina. Remenar fins que s'hagi cuit i abocar-hi la llet ben calenta sense deixar de remenar amb les varilles. Amanir-ho amb sal, pebre i nou moscada. Cal coure-ho força estona a foc mig-baix, vigilant que no s'enganxi i remenant. Reservar.
Salsa = Fregir ceba tallada i afegir alls picats. Quan estiguin rossos, es pot posar una mica de conyac. Evaporar l'alcohol i posar el tomàquet i al final les pastanagues i espècies. Tapar i coure (pot caldre afegir una mica d'aigua). Reservar.
Les albergínies = Passar-hi aigua si hi havia sal (si era aigua de mar no cal) i eixugar amb un drap. Ara teniu dues opcions, fregir les llesques o arrebossar-les amb pasta (aigua, farina, sal, ou). Reservar.
Proteïna = Fregir la carn, o ratllar la proteïna que heu triat (tofu, seità, tempe...) i afegir-la a la salsa. Reservar.
Muntatge = Alternar en una safata de forn, una capa d'albergínies ben juntes, una capa de salsa amb proteïna, una altra d'albergínies (es pot fer un pis o dos o tres) i enllestir la superfície amb la beixamel. Posar al forn 1/2 hora o més! El millor, d'avui per demà. Es pot congelar o guardar en nevera 4 o 5 dies. A l'hora de servir, escalfar, posar-hi el formatge ratllat i gratinar.
Es pot emplatar amb un flamet de cuscús i/o una verdura bullida.

3h

Notes

És llarg per elaborar. Comptar només un parell d'hores és massa optimista... sempre es pot reduir el temps si es fa amb salsa de tomàquet en conserva; en aquest cas que sigui Cal Valls o similar, ecològic).
És un plat per forces comensals i quedar mooolt bé, perquè agrada a tothom i tothom ben tip, per pocs diners. I encara diria més: Es té fet d'un o dos dies abans i encara serà més bo!!!. Si en sobra, es pot congelar.


Etiquetes:     Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

3093 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: