Empanada gallega típica
Categoria:
Altres
Recepta per forn
Típica de: Espanya → Galicia
Estació: primavera estiu tardor hivern
Dificultat: Alta
Ingredients
Ingredients per fer la massa de l'empanada:
- 450 g de Farina per empanades
- 90 g de Mantega de porc
- 50 cl d'Oli d'oliva verge extra
- 25 g de Llevat fresc
- 50 cl d'Aigua tèbia
- 1 Culleradeta de sal
- 2 Ous (un per a la massa i un altre per pintar l'empanada)
Ingredients per fer el farcit de l'empanada:
- 1 Pebrot verd gran (150 g aproximadament)
- 1/2 Pebrot vermell gran (150 g aproximadament)
- 2 Cebes petites
- 250 g de Tomàquet triturat
- 200 g de Tonyina en llauna (en escabetx o en oli)
- 1 Llauna petita d'olives verdes sense pinyol
- 2 Ous
- Oli d'oliva verge extra
8 racions
Elaboració
De la massa de l'empanada:
Escalfem l'aigua lleugerament al microones. No té de bullir, que quedi tèbia.
Aboquem la farina a la superfície de treball i fem com un volcà al centre.
En aquest volcà hi col·loquem la resta d'ingredients: l'aigua temperada, l'oli d'oliva, l'ou, la mantega, la sal i el llevat fresc esmicolada.
Amb ajuda d'una forquilla anem remenant a poc a poc els ingredients de dins cap a fora del volcà fins que es vagin integrant.
Ho pastem tot bé durant uns 10 minuts fins que la massa de l'empanada tingui una consistència manejable, llisa i uniforme.
Formem una bola amb la massa la posem en un recipient.
Embadurnem lleugerament la seva superfície amb una mica d'oli d'oliva per evitar que es formi una crosta i la cobrim amb un drap de cuina net.
Deixem fermentar la massa durant 1 hora en una zona temperada.
Sabrem que està a punt quan hagi doblat el seu volum. Mentre la massa lleva anem preparant el farcit de l'empanada.
Del farcit de l'empanada gallega:
Tallem la ceba i els pebrots en juliana.
Tirem un bon raig d'oli d'oliva en una paella i hi posem la ceba a foc mitjà.
Hi afegim el pebrot i una mica de sal. Deixem que les hortalizas es sofregeixin durant uns 15 minuts més o menys fins que estiguin ben tendres.
Hi afegim el tomàquet triturat i deixem que es cuini uns altres 15 minuts.
Mentre es cuina el sofregit coem els ous i els piquem.
Tallem les olives verdes.
Quan la barreja de tomàquet i hortalisses estigui a punt, hi afegim la tonyina prèviament escorreguda i esmicolada
Hi incorporem també els ous cuits i les olives i ho barregem tot bé. Reservem aquest farciment fins al moment de utilitzar-lo.
Del muntat i enfornat de l'empanada:
Tornem al punt on havíem deixat la nostra massa per empanada per acabar de preparar-la.
Perquè la massa perdi el gas acumulat al seu interior, li donem un petit pastat.
La dividim en dues parts, una lleugerament més gran que l'altra, i les tornem a bolejar. Les deixem reposar 5 minuts més.
Estirem la massa amb l'ajuda d'un corró fins deixar-la ben fina. Per evitar afegir més farina a la massa i que es ressequi en excés, l'estirem entre dos fulls de paper de forn.
Col·loquem la planxa de massa més petita a la safata del forn.
Estenem el farciment de pebrots i tonyina.
Posicionem l'altra làmina de massa sobre el farciment.
Amb l'ajuda d'un ganivet tallem les vores que hagin quedat més irregulars.
Segellem les vores amb l'ajuda dels dits.
Per a això pessiguem un trosset de la vora de l'empanada i el retorcem cap a dins.
Anem fent aquest gest al llarg de tot el perímetre.
Pintem amb ou batut la superfície de l'empanada perquè durant l'enfornat adquireixi un atractiu to daurat.
Fem servir un ganivet per fer 1 o 2 forats a la superfície de l'empanada.
Aquests actuaran a manera de xemeneia deixant escapar el vapor que es formi a l'interior de la massa.
Preescalfem el forn a 180 º C
Finalment, posem al forn l'empanada gallega a 180 ºC durant uns 45 minuts o fins que la vegem daurada.
1h 40min
Notes
En el temps no he inclós l'hora de fermentar la massa.
Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes Afegir etiqueta
Recepta arxivada a:
Enllaça aquesta recepta:
2259 visites.
Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.