Coure cigrons a casa

Categoria:
Estació:
Dificultat: Fàcil

Ingredients

  • Cigrons
  • Aigua mineral
  • Sal
  • Una culleradeta de bicarbonat

Elaboració

Abans de bullir els cigrons caldrà que els triem eliminant qualsevol pedreta i que els rentem sota l'aixeta.
Desprès els posarem en aigua abundant que els ben cobreixi quatre dits (ja que durant el remull doblen el seu volum i és important que sempre estiguin completament coberts d'aigua) i amb una culleradeta de sal.
Hauran de remullar 12 hores a temperatura ambient, en cas de posar-los a la nevera el temps de remull serà de 24 hores.
Va bé posar-los a remullar la nit abans. L'endemà, escorrerem aquesta aigua i escamparem una culleradeta de bicarbonat per damunt dels cigrons, només una culleradeta de postres!; deixarem actuar durant 8 minuts mentre els sacsegem una mica.
Els esbandirem amb aigua clara, que no quedin restes de bicarbonat, i els posarem a l'olla.
Hauran de bullir amb aigua mineral que els ben cobreixi tres dits; afegirem la sal corresponent i taparem.
Quan arrenqui el bull afluixarem i mantindrem l'olla tapada i sense perdre el bull durant quasi dues hores.
Amb l'olla a pressió jo els tinc 35 minuts.
Quan apago el foc els deixo una bona estona que vagin refredant-se dintre del seu propi suc sense destapar. Així queden tous i inflats.

Notes

Els cigrons són el llegum més difícil de coure; en quan arrenca el bull és imprescindible mantindre una cocció suau però contínua; sense destapar l'olla ni interrompre el bull. Jo sempre els faig amb l'olla a presió a foc fluix i em queden molt tous, però també es poden coure amb una olla tradicional encara que jo mai els hi hagi fet.
He volgut publicar aquesta recepta tant bàsica perquè sé de moltes persones que mai couen cigrons a casa degut a que els hi queden durs. Si es segueix aquesta recepta pas per pas, segur que quedaran boníssims i serà el punt de sortida per fer infinitat de plats de cigrons; estofats a l'hivern, amanides de cigrons a l'estiu, el deliciós hummus, l'empedrat, etc...
És important comprar llegum de qualitat; jo sempre acostumo a comprar la varietat de cigró blanc lletós però això va a gustos.


Etiquetes:           Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

48757 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.

9 comentaris:

Conxita Ferrer diu:
Hola Alícia, ja ho provaré. Mai he posat ni sal ni bicarbonat.
Desconec si de la forma que ho faig jo, és correcte.
Primer faig bullir els cigrons durant 5 minuts. Trec del foc i deixo reposar 1/4 d'hora, llenço l'aigua, esbandeixo els cigrons amb aigua bullint i poso novament aigua embotellada i a tornar a bullir.
No utilitzo pas olla a pressió. Tinc una bateria de titànic (Saladmaster) i mai poso sal , doncs amb aquestes bateries els aliments mantenen el seu gust natural .

Gràcies per llegir-me.

Conxita
Gloria Mas Marin diu:
hola, trobo molt interessant la recepta. Escola tinc un dubte, amb l'olla a pressió el 40' son a partir que surt el vapor no?

Gràcies.
Gloria Mas Marin diu:
Podries dir-me la recepte per les montgetes i les llanties.

Moltes gràcies.
diu:
Hola Conxita, he sentit a parlar de les bateries de titani com una eina fantàstica en el aspecte nutritiu, però mai n´he emprat cap i desconec els resultats. Així d´entrada jo diria que interrompre la cocció dels cigrons per canviar l´aigua ha de dificultar el bon resultat final però, si a tu et funciona bé aquest sistema per coure´ls i així et queden ben tous, jo et diria que no el canviïs.
Jo també sóc partidaria de les coccions suaus i poc agressives, de fet, els cigrons és l´únic llegum al que prèviament poso sal i bicarbonat, i que cuino amb l´olla a presió.
Gràcies a tu pel teu comentari, sempre és bo compartir opinions.
Una abraçada. Alícia
Alícia Ribot i Sabaté diu:
Hola Conxita, pel que tinc entès les bateries de titani són una eina fantàstica en l´aspecte nutritiu, però mai n´he emprat cap i desconec el resultat que donen. Quan es tracta de mongetes és habitual canviar la primera aigua, però tractant-se de cigrons jo diria que interrompre la cocció ha de dificultar el bon resultat final, però ja et dic, desconec la teva bateria i si així et queden ben tous, no canviïs el sistema que ja tens. Malgrat tot, se m´ocorre que podries fer una prova i comparar; desprès ens expliques com t´ha anat millor.
Jo també sóc partidaria de les coccions suaus i poc agressives, de fet, els cigrons són l´únic llegum al que prèviament poso sal i bicarbonat, i cuino amb l´olla a presió; les llenties i mongetes m´agrada coure-les de la forma tradicional.
Gràcies a tu per el teu comentari, sempre és interessant intercanviar idees.
Una abraçada. Alícia
Alícia Ribot i Sabaté diu:
Hola Glòria, responent a la teva primera pregunta, efectivament, el temps de cocció es compta a partir del moment en que comença a sortir vapor, en el meu cas es tracta d´una vàlvula que puja i té dos nivells d´intensitat. Quan hagin passat els 40 minuts de cocció pausada, apaga el foc i no treguis la vàlvula; deixa que els cigrons s´atemperin dintre del suc de coure´ls i veuràs que tous els trobaràs quan obris l´olla.
També em preguntes com faig les mongetes i les llenties; a casa ens agrada molt el llegum però no en sóc pas una experta, malgrat tot, t´explicaré la forma en que el faig per si t´és d´utilitat. Sempre intento comprar llegum de la millor qualitat, el trio i rento previament amb aigua de l´aixeta, però el remull el faig amb aigua depurada o mineral, durant 12 hores rigoroses. L´endemà, el torno a esbandir i el poso a l´olla cobert d´aigua freda; això igual pels tres tipus de llegum. Si es tracta de llenties, couen amb gran facilitat; les faig sempre amb una olla normal, sense presió. No hi ha problema si cal destapar i afegir la sal i més aigua mentre bullen. M´agrada posar-hi un cap d´alls sencer, una pastanaga i una ceba sencera, i una fulla de llorer per donar-hi gust. El temps de cocció dependrà del tipus de llenties; com orientació et diré que les tinc al foc de 45 a 60 minuts, tapades, amb el foc al mínim, mínim!. Les mongetes també les poso al foc cobertes d´aigua mineral freda, amb una ceba sencera i una fulla de llorer. No els hi canvio la primera aigua de cocció, però sé que molta gent ho fa perquè diuen que resulten menys flatoses. Jo crec que el que fa que el llegum sigui flatòs i indigest és què no estigui prou cuit; quan queda dur és immenjable. Quan arrenquen el bull s´ha d´afluixar el foc; han de coure que quasi no es bellugui l´aigua i, durant la cocció, s´han d´”espantar” com a mínim tres vegades, o sigui afegir-les una mica d´aigua freda perquè aturin el bull i el tornin a reemprendre, jo no sé si això té fonament però així és tal com ho faig. S´ha d´anar controlant la cocció i salar als últims minuts. Com a orientación et diré que jo les tinc al foc unes dues hores, però això depèn molt del tipus de mongetes i de la intensitat del foc que se li dona; com ja t´he dit, jo les coc tant suaument que ben just es belluga l´aigua. Per últim et diré que el llegum no vol presses; el dia que en faig el poso a coure a primera hora del matí perquè m´agrada que un cop cuit reposi tapat dintre de l´olla; això el fa melòs. Fet i menjat no és tant bo. Si es vol escòrrer per fer-lo en amanida, també s´ha de deixar que refredi dintre del suc, en cas contrari es pela.
Pots donar-li una ullada a la recepta Fabada Asturiana que vaig publicar temps enrere.
Desitjo que aquesta explicación et sigui útil; ja ens comentaràs els resultats.
Una abraçada. Alícia
Joan. R. Carbonell diu:
HOLA A TOTS
jo poso el cigrons en remull la ni abans, ab aigua una mica tebia i un polsim de sal, l'aigua tebia acerelera que s'estivin millor.
Poso aigua a l'olla a pressció i quan bull i tiro els cigrons, tapo l'olla poso el foc alt i quan la valvula puja, indica que la cocción amb el vapor ja està llesta, a partir d'aquest moment son 22 minuts, la indicació del botó de sobre la tapadora el poso al nº 2. quan ja han passat els minuts, apago el foc poso l'indicado a sortida de vapor i espero que la valvula baixi, llavors indica que ja puc obrir l'olla.
salutacions a tots
Joan. R. Carbonell diu:
ara han trovat que el bicarbonat al coure la llegum es menja les vitamines.
Alícia Ribot i Sabaté diu:
Hola Joan, efectivament sempre que remullem un aliment correm el risc de que es dilueixin part de les seves substàncies nutritives, com en el cas dels llegums, però precisament, si l´aigua és tèbia, és facilita que se´n perdin més que no pas si el remull es fa amb aigua a temperatura ambient. Per altra banda, l´acció del bicarbonat durant 10 minuts, no afecta pas el valor nutritiu del llegum doncs, com ja hauràs llegit a la meva recepta, desprès s´ha d´esbandir bé sota l´aixeta, i coure´l amb aigua clara, no pas amb el bicarbonat. Malgrat tot, com en totes les coses, cadascú s´adapta una forma de fer-ho i, si el resultat és bo, no crec que tingui cap importància haver fet el remull amb aigua tèbia o natural, amb o sense bicarbonat, doncs no estem parlant pas de cap producte agressiu, ni tòxic. En quan al temps de cocció, amb la meva olla a presió amb 22 minuts no en tinc prou perquè em quedin com a mi m´agraden, suposo que això ja és qüestió de gustos; jo els vull ben tous.

Gràcies pel teu comentari.

Alícia

Afegir comentari
 


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: