Sopa d'all o sopa castellana
Categoria:
Sopes i cremes
Típica de: Espanya → Extremadura i Castella
Estació: hivern
Dificultat: Fàcil
Ingredients
- Amb aquest fred (aqui a Suissa esta nevant)el cos ens demana sopes i és el que toca cuinar, avui és una de les receptes més humils i famoses de la gastronomia espanola les sopes d'all o sopa Castellana. Les nostres àvies i les nostres mares ja ens preparaven aquest plat tan natural,
- Tradicional i reconfortant. Els bastava amb alls, pa, pebre vermell, aigua i una mica de pernil perquè ens quedéssim embadalits contemplant el foc i mirant la cassola per veure si ja estaven llestes per sopar. Jo recomano un bon bol de sopes d'all com a sopar, la primera cullerada de sopa ja fica la calor en el cos. El seu toc d'all i la seva aroma de pebre vermell em recorda als sopars veient la tele, en els dias de fret, avui us deixo amb la seva recepta encara que no se perquè, mai em surten al 100% com a ella… segur que té algun secret que no m'ha revelat.
- 150 g de pernil serrà
- 10 dents d'all
- 6 ous (1 per persona)
- 12 llesques de pa dur
- 2 litres i mitg de brou de carn
- Sal i pebre (al gust)
- 2 cullerades de pebre vermel dolç \"De la vera\"
- 50 ml d'oli d'oliva verge extra
6 racions
Elaboració
Pelem i filetegem els alls, no és necessari que siguin molt fins. L'all ha de donar aroma i també proporcionar l'emulsió entre l'aigua i l'oli perquè la sopa sigui excel•lent. Reservem en un bol.
Triem una cassola gran, escalfem l'oli en el fons i introduïm l'all. Saltegem fins que comencin a agafar un color daurat (procura que no es cremin) i afagim també el pernil tallat en trossos petits. Removem amb una cullera de fusta de manera que agafin be els sabors. Quan els alls tinguin un color ben torrat afegim 6 llesques de pa dur i els donem unes voltes. Retirem la cassola del foc i esparcim el pebre vermell dolç pel damunt , a mi m'agrada així encara que molta gent ho fa am pebre vermell picant, tot depèn del cuiner/a. El pebre vermell compleix una doble funció, acoloreix de vermell el pa i a més proporciona aroma. És important fer-ho amb la cassola fora del foc per evitar que es cremi i que tot quedi amb un desagradable sabor amarg que ens fastiguejaria la sopa. Removem tot ben i que s'ajunti l'oli amb els alls, el pernil, el pa dur i el pebre vermell. Tornem a col•locar la cassola al foc, sempre amb el foc baixet atès que el truc d'aquesta sopa és que l'aigua o el brou mai trenqui a bullir durant el procés de cocció. Ofeguem tot durant 2 o 3 minuts més i sense deixar de remoure agreguem el brou de carn. Si no teniu brou també es pot fer només amb aigua, us quedarà molt semblant, no tan potent però molt bona de sabor. Coem a foc moderat durant uns 20 minutos, en aquest temps no fa falta remoure la sopa. Passats els 20 minutos afagim la resta del pa, les altres 6 llesques que prèviament hem torrat amb una mica d'oli d'oliva. Col•loquem en la superfície i les deixem surar fins que s'estovin. Agregem sal i pebre negre recentment mòlta. Proveu el brou abans d`agregar la sal posat que depenent de la quantitat de pernil i el salat que sigui pot ser que no sigui necessari. Trenquem els ous i els tirem a la sopa. Jo solc afegir un ou per comensal però depèn de cadascun, si voleu dos o tres… al vostre gust. Deixem quallar durant 2 o 3 minuts. Una altra opció és la de separar les clares de les gemmes i afegi només les clares a la sopa i la gemma posar-la després en cada plat. Quan posem la sopa al plat o bol, la gemma es barreja amb la sopa i queda deliciosa. L'ou quedarà o bé en forma d'ou filat o en trossets. Servim super calent en un bol o si tenim en cassoles de fang (és lo propi).
Notes
Es fan molt ràpides i la seva elaboració és super senzilla. Una sopa molt completa que podeu preparar com més us agradi. Es pot afegir pernil, xoriço, cansalada fregida, bonito…etcètera, una mica en funció dels gustos de cadascun. El millor pa per a aquestes sopes és el pa castellà, de blat blanc. Les rodanxes de pa solen ser d'entre 5 a 15 mil•límetres perquè la sopa espesseixi en estovar-se el pa. Li va molt bé una fulla de llorer en la cocció. I una de les recomanacions més importants, tal com us comentava, és que el brou mai trenqui a bullir durant el procés de cocció. I finalment no fa falta dir que el que diferencia unes sopes d'all corrents d'unes sopes d'all extraordinàries són els ingredients: el pernil, l'oli, els alls, un bon pimentón de la Vera… marquen la diferència.
Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes Afegir etiqueta
Recepta arxivada a:
Enllaça aquesta recepta:
1332 visites.
Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.