Fondue de formatge

Categoria:
Tipus de plat:
Típica de: Suïssa
Estació:
Dificultat: Fàcil

Ingredients

  • 8 grans d'all tallats a rodanxes
  • 600 grams de formatge Gruyère suís ratllat
  • 200 grams de formatge Apenzeler suís ratllat
  • 4 culleradetes rases de maizena
  • 4 decilitres de vi blanc sec
  • 1 llimona
  • 1 got petit de kirsch
  • pebre
  • nou moscada
  • . Pa de baguette del dia anterior i tallat en llesques i aquestes a daus

4 racions

Utensilis

Caquelon o cassola de terra

Elaboració

Fregueu el caquelon amb un all pelat i deixeu-lo a dins, juntament amb la resta tallat en làmines
Espremeu la llimona i mescleu una cullerada del seu suc amb la maizena i el vi blanc.
Poseu-ho al foc.
Quan estigui calent, afegiuhi els formatges i remeneu, en forma de vuit sense parar amb una cullera de fusta fins que es fonguin.
Afegiu-hi el kirsch i assaoneu-ho amb el pebre mòlt i la nou moscada.
Serviu la fondue amb el pa acabat de tallar.

Notes

Plat suís que té l'origen en la dures condicions de la muntanya alpina i de l'aïllament de la neu i les condicions extremes derivades del fred. El formatge fos al foc i el pa dur es van convertir en elements bàsics de supervivència de les poblacions aïllades de muntanya.
Els formatges tradicionals emprats són el gruyere i el apenzeler que són "fosos" en una cassola fins a aconseguir una barreja deliciosa amb altres ingredients. La fondue s'ha convertit amb el pas dels anys en un plat sucosament deliciós.
Se atrevit amb altres formatges: un toc de gorgonzola o formatge blau, o similar (blau danès, roquefort, cabrales ...), vacherin, va molt bé. Una mica de tetilla gallec i altres formatges espanyols fundibles també. L'important és que aconsegueixis una base cremosa de gruyere i afegeix petites quantitats d'altres formatges, la resta dels ingredients és millor que els ajustis a la necessitat o al gust.
En la majoria de receptes es recomana la nou moscada. Pots escollir l'opció que prefereixis entre tots dos excel · lents condiments: curri o nou moscada. És important tallar bé el pa en trossos còmodes de punxar i untar. I imprescindible que sigui del dia anterior, això és una mica dur.

Aquí explico amb detall per als que preparin la Fondue per primera vegada

Prepara els estris acuradament. El caquelon (recipient especial per a la Fondue), el fogonet per escalfar a la taula i les broquetes (forquilles llargs) són imprescindibles. Vés amb compte en manipular el fogonet. Utilitza l'alcohol adequat de venda en drogueries, ferreteries .... Omple el fogonet d'alcohol i extrema la precaució: NO POSIS ALCOHOL AL FOGÓ SI ESTÀ ENCES, podria explotar causant greus danys. Deixa-ho preparat per encendre'l a la taula, tenint cura que no degoti l'alcohol en les estovalles.

Agafa el caquelon i frega un all fins a deixar una pel • lícula d'all en tota la seva superfície. Afegeix el rest d'all. A part prepara els formatges. El gruyere i el apenzeler, millor ratllats, els més tendres (tetilla, gorgonzola, etc) tallats a trossos petits.

Posa el caquelon a foc mitjà, a la teva cuina. Si tens pressa afegeix el got petit de vi blanc (o la sidra, xampany, etc.) i el suc de mitja llimona i espera fins que estigui a punt de bullir. Llavors afegeix els formatges. Però el nostre consell és que calentis només una mica de vi i vas afegint, sense presses, la resta del vi i la llimona fins que el formatge fos admeti líquid, per quedar cremós i no quedi excessivament sòlid. És molt important moure bé el formatge al caquelon mentre es fon. Fes-ho amb una cullera de fusta i no deixis de moure el formatge fent "vuits". Insistim, no donis voltes: fes "vuits" grans, per tot el caquelon, mentre mous el formatge de forma ràpida.

Quan s'hagi fos el formatge, alguns dels afegits us poden haver donat problemes (tetilla, gorgonzola, etc.). Afegeix unes cullerades de maizena dissolta en una mica de brandi. Afegeix a poc a poc la barreja. Segueix fent "vuits" enèrgicament i el formatge fos tornarà a lligar ... El conyac o el brandi li donen un excel • lent gust a la fondue, però per ami el kirsch suís!.


Amb el formatge fos i lligat, afegeix pebre negre i curri segons el gust. Si optes per ser conservador, pots posar el pebre i el curri a la taula, i quan posis el caquelon sobre del fogonet a la taula, anar ajustant les quantitats de pebre i curri o nou moscada al gust dels comensals, segons la vagin provant i rebent impressions ...

Posa el caquelon sobre del fogonet ja encès a la taula on aneu menjar. Tingues el pa tallat a manera de daus procurant repartir la crosta del pa entre tots els comensals. És molt divertit per a petits i adults en general agafar un punxo i mullar un pa semidur en el ric formatge fos. No obstant això, et donem les següents recomanacions:

Demana als teus comensals que segueixin fent "vuits" amb la seva forquilla quan ho unten de formatge fos amb el trosset de pa dins el caquelon. Així s'evitarà que es deslligui o s'enganxi el formatge. Ves ajustant el foc, generalment posa-ho baix.

Recomana als teus comensals que punxin el pa amb una mica de crosta. Talla el pa amb dauets petits i procurant repartir la crosta.

Si no tens confiança amb els comensals i són molts, una bona pràctica consisteix a mullar el tros de pa en el formatge fos i després separar-lo i menjar-lo amb cada forquilla personal en el seu propi plat, fes-ho saber abans de començar


Cada vegada que un comensal perd un tros de pa perquè li cau accidentalment al caquelon, pots inventar algun joc (una aposta, una penyora ...). Si no se t'acut res
pots llegir Astèrix i Obèlix a Suïssa ... allà trobaràs diverses idees


Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes   Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

4978 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.

5 comentaris:

Quim Lleonart diu:
Amic Joan C., et felicito per aquesta recepta tant acurada, de la fondue de formatge. Com sempre, no deixes de sorprndrem. Una abraçada, i segueix així. Quim Lleonart.
Joan Corminas diu:
Amic Quim. aquesta Fondue, aquí en comparació a Barcelona, durant l'hivern es menja molt sovint, és un plat que és molt amè menjar en companyia d'amics, ja que convida a anar menjant i al mateix xerrar i comentar sobre els nostres "problemes" quotidians. A casa es menja com a mínim un cop per setmana durant la temporada dels freds. Per al proper hivern, et convido a assaborir, aqui o a Reus en un dels meus viatges a Ctaluyna. Una forta abraçada Joan.c
Quim Lleonart diu:
Amic Joan, gracies per la invitació, peró jo proposo un intercanvi : una fondie, e cambi de un romesco de peix, val?. Una abraçada. Quim.
Joan Corminas diu:
D'acord Quim, segurament que vindré el proper mes de juny, ja t'avisaré amb temps, penso estar 1 mes rodant per Catalunya
Quim Lleonart diu:
Amic Joan, en el restaurant on jo era el xef, ens deixen la cuina, per fer el que vulguem. Que bé oi?. Una abraçada. Quim.

Afegir comentari
 

Receptes destacades de gener:

Arròs amb bacallà
Arròs amb bacallà
Arrossos i pastes
Escarola amb romesco i bacallà
Escarola amb romesco i bacallà
Amanides i plats freds
Escalivada amb ganyims  i anxoves
Escalivada amb ganyims i anxoves
Amanides i plats freds Amanida
Xoriç a la sidra
Xoriç a la sidra
Carns Aperitiu
Tortell de Reis
Tortell de Reis
Postres i dolços Coca

Veure receptes de gener i aliments de temporada.


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: